Шест медала и второ място за шестимата български информатици до 15,5 г. на международна лагер-школа в Русия

От 23 юни до 3 юли в Казан, Татарстан, Русия, младежкият отбор на България по информатика взе участие на Първата международна младежка школа,която ще ги подготви за предстоящите международни и балкански състезания този сезон. Участието на най – добрите шест български състезатели в по-малката възрастова група приключи с тренировъчни състезания и цели шест медала – 4 златни, 1 сребърен и 1 бронзов.

Отличното представяне донесе на отбора второ място, като ги изпреварва единствено отборът на Китай.

 

Бългрският отбор бе в следния състав:


РЕКЛАМА:

***

 

  • Андон Ивайлов Тодоров, 8 клас, СМГ – златен медал;
  • Виктор Ивайлов Кожухаров, 9 клас, ПМГ Русе – златен медал;
  • Георги Георгиев Петков, 8 клас – златен медал;
  • Константин Каменов Каменов, 8 клас, СМГ – златен медал;
  • Румен Михов, Школа „Шикови“ и ППМГ Ямбол – сребърен медал;
  • Марин Йорднов, 9 клас, ППМГ Шумен – бронзов медал;

 

Бисерка Йовчева бе единият ръководител на отбора, също и съпредседател на Международния научен комитет на младежката школа. Димитър Добрев, другият ръководител, бе и член на този комитет.

 

На момчетата им предстои кратка почивка и на 07.07.2018, заедно със старшия национален отбор заминават в Тимишоара, Румъния на Балканската олимпиада по информатика.”, сподели г-жа Йовчева.

 

Бисерка Йовчева, основател на шуменската школа А&Б, е един от инициаторите и основателите на първата Европейска младежка олимпиада по информатика – eJOI, която се проведе през септември 2017 г. в София, България. В нея участие взеха 23 отбора от 22 държави, като всички осем български състезатели от двата младежки отбора спечелиха по един медал. Щафетата на eJOI пое Русия, и град Инополис ще бъде домакин на второто издание пруз август.

 

Традиционно България се представя достойно на всички формати и на родните информатици от двете възрастови групи предстоят редица състезателни изяви този сезон. От 7 до 13 юли в Тимишоара, Румъния, ще се проведат Балканските олимпиади по информатика, като тази година Младежката и тази за старша възраст се провеждат едновременно. От 26 юли до 1 август Инополис, Русия, ще бъде домакин на eJOI 2018, а Международната олимпиада по информатика ще се проведе през първата седмица на септември в Япония.

 

 

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки – СООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки към 2017 г.нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 821 медала– 149 златни, 275 сребърни и 397 бронзови – от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

 

      


Европейска нощ на учените 2022 г.: