Рутината, която ще запознае хората с ползите от науката

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

В края на юни бях поканен, заедно с журналисти от други медии, да посетя научния център в Испра, Италия. Основните гости бяха 8 млади учени, които трябваше да представят своята работа и да се запознаят със свои колеги в един от най-добре оборудваните и развити научни центрове в света – JRC Ispra.

Това, което ми направи огромно впечатление беше слабият интерес на журналистите от големите медии към самите български учени,изключение направиха от БНТ.

Отскоро БАН има инициатива за представяне на институтите. Събитията се провеждат в Големия салон в централната сграда на Академията и след това има “отворени врати” в дадения институт. Искам да отбележа, че това е много добра инициатива и се надявам да я развият още повече и медийното отразяване да стигне до вечерните новини на всички големи телевизии. Всеки институт има какво да покаже!

През последните няколко години насочихме вниманието си по усилено към учените от БАН, като се опитваме според силите си да получим повече информация за тяхната работа. Целта ни е да покажем на хората, които четат списание Българска наука, как се развива науката в България. Имаме учени, имаме млади мотивирани докторанти, които всеки ден правят истинска наука, но общественото мнение за тях е негативно или се изразява в обикновено безразличие. Целта ни е да променим този стереотип и да покажем, че звезди има и в науката, сред успелите млади българи има и учени и тяхната работа е много важна за развитието на обществото, бизнеса, образованието и много от тях дори обучават западни и източни експерти.


РЕКЛАМА:

***

 

Какво правим ние?

Даваме информация за новините около различни научни институции, проектите, които имат, събития, конференции и т.н. За съжаление прекалено малко от тях ни изпращат такава информация, въпреки че сме търсили съдействието им за това. Опитите ни, разбира се, няма да спрат.

Правим видео и аудио интервюта. Влогът на БГ Наукавече има над 200 видео клипа и над 30 интервюта с учени. Всеки ден работим за популяризацията на тези интервюта, обработваме вече готови записи и правим нови такива в нашия офис. Или пък ходим в лабораториите и на работното място на самите учени. Важно е да кажа, че ние не печелим и лев от тази си дейност, която е изцяло на доброволни начала. Въпреки цялото време, което тази дейност ни струва, вярваме, че това е един от начините, които ще подобрят имиджа на науката в България.

Освен това, взимаме аудио интервюта в подкаста на БГ Наука, където има 150 от тях. Почти всеки ден качваме нов запис, така че много скоро ще надвишим бройката от 200 аудио файла за науката. Подкастът представлява колекция от аудио файлове, които може да изтеглите и слушате, когато и където искате, както и чрез всички популярни приложения за следене на подкасти за смартфон.

Както влогът, така и подкастът не ни носят приходи, но пък са важна част от изграждането на положително отношение към труда на българските учени.

Екипът на БГ Наука се състои от двама човека (Петър и Росица), които през 95% от времето се занимават с всичко гореописано. Правим го за каузата и защото вярваме, че това би подобрило всичко около нас: образованието, бизнеса, дори самите хора. Другите 5% от времето отделяме за онлайн магазина KupiNauka, който издържа целия проект. Дори там всеки продукт допринася поне малко към образованието и популяризирането на науката.

Ако искате да ни подкрепите в това да променим ситуацията в България, може да ми пишете на petar@nauka.bg.

 

 

Цялата статия е публикувана в брой 111 на сп. Българска наука: тук!

Абонирайте се за списанието тук!