Рояк от космически апарати ще пристигне на Марс (Здравей 2021, част 2)

Трите предстоящи мисии до Марс биха могли да пренапишат нашето разбиране за еволюцията на Червената планета.

За феновете на Марс февруари ще бъде вълнуващ месец. Червената планета ще приеме трима посетители от Земята. Всички те излетяха към далечната си дестинация през юли 2020 г.
Първият старт беше орбиталния апарат Ал-Амал (от арабски – “надежда”, бел. прев.), първата мисия до Марс, изпратена от Обединените арабски емирства; последвана от китайската мисия Tianwen-1, която включва орбита, десант и роувър. Последният, който излетя, беше марсоходът на НАСА – Perseverance.

Ал-Амал ще бъде първата, която ще пристигне на Марс и ще навлезе в орбитата му около 9 февруари. Апаратът ще направи проверка на инструментите си и след това ще започне да извършва научни измервания през май. Те се състоят в наблюдаване на атмосферата, като фокусът ще е върху това как газовете могат да изплуват нагоре и да изтичат в космоса. Именно този процес е превърнал ранния Марс от влажен свят с гъста атмосфера до сухата планета, която виждаме днес.

“Сондата „Надежда“ ще може да ни даде уникална перспектива, когато става въпрос за атмосферата на Марс, защото това е първата мисия, която успя да съчетае глобалното покритие, различните дължини на вълните и вариацията във времето“, казва Хеса Ал Матруши, научният ръководител по анализ на данните от мисията. „Търсим пропуските в разбирането за марсианската атмосфера и се опитваме да попълним тези пропуски.“

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 138 на списанието>>


РЕКЛАМА:

***

Безплатно ДЕМО – първите 40 стр. на Брой 138>>


Европейска нощ на учените 2022 г.: