Речната мегафауна е скрита под повърхността на човешкото внимание

Китайският речен делфин в река Яндзъ, за когото се счита, че почти със сигурност вече е изчезнал.

 

Речната мегафауна е скрита под повърхността на човешкото внимание сред природозащитните кръгове, а точно тази биологична група намалява по-бързо от всяка друга. Тези риби са известни събирателно като „сладководна мегафауна“ – грамадни видове като есетри, гигантски сом, речни акули и скатове, заедно с речни делфини, ламантини, тюлени, морски свине, крокодили, алигатори, змии, костенурки и саламандри.

Като цяло има повече от 200 вида мегафауна в пресните води; повечето са в по-дълбоките части на реките и водоемите, а някои вероятно вече са обречени на изчезване. И все пак те до голяма степен се пренебрегват при усилията за спасяване на биологичното разнообразие в света. 

„Това наистина е пренебрегната тема“, казва Соня Яниг от Института по сладководна екология и вътрешен риболов в Лайбниц, Берлин (Германия).


РЕКЛАМА:

***

 

Китайската гигантска веслоноса риба (Psephurus gladius) никога не би попаднала в списъка на най-красивите застрашени видове в света. Но изчезването ѝ я превърна в лице на плаката за ужасното състояние и спешно опазване на последната останала в света сладководна мегафауна.

Свикнали сме да мислим за изчезването на мегафауни като за нещо, което се е случило преди много хиляди години, тъй като хората са се разпространили по целия свят и, вероятно не случайно, са се натъкнали на последните мамути, гигантски ленивци, гигантски нелетящи птици и много други. Някои земни мегазверове са оцелели, но през последните 50 000 години около две трети от тези видове са изчезнали. 

Едно от местата, където са оцелели, е именно в сладка вода, вероятно поради същата причина, поради която днес ги игнорираме. „Те са скрити под повърхността на човешкото внимание“, отбелязва Яниг.

 

Но ако погледнем внимателно ще останем изумени. Има цели 206 живи сладководни представители на мегафауната – тоест такива, които могат да надвишават тегло от 30 килограма, приблизително колкото възрастен голдън ретривър. 

Три четвърти от големите речни басейни в света са дом на поне по един такъв, като особено богати на мегафауна са басейните на Амазонка, Конго в Африка, Ориноко в Южна Америка, Меконг в Югоизточна Азия и басейните на Ганг и Брахмапутра. Много от тях могат значително да надвишат 30-килограмовата долна граница за този клуб на гигантите. 

Според сведения на китайски биолог дадени през 1931 г., веслоносите риби в Яндзъ близо до Нанкин в Китай, могат да достигнат 7 метра дължина, въпреки че най-големите, регистрирани през последните десетилетия, преди да изчезнат, са само около половината на този размер. Това все пак е едно много голямо животно. 

Най-голямата сладководна риба в света е моруната (Huso huso), известна и като белуга, която може да достигне до 7 метра дължина и тегло от 1,5 тона. Една млада китова акула е приблизително със същия размер.

 

Сравнение на най-едрата, уловена някога моруна (над 7 метра) и човек. Средната дължина на съвременните моруни е ок. 2 метра.

 

Последният плувец 

 

Китайската веслоноса риба е един от двата останали вида от древната риба Polyodontidae, която еволюира през Юра и преживява изчезването на динозаврите. Последната оцеляла такава риба сега е американският веслонос (Polyodon spathula), който се среща в ограничени популации в басейна на река Мисисипи. Китайският му братовчед беше в опасност в продължение на години, преди най-накрая да удари последният му час. Някога те са били често срещани, като всяка година са улавяли около 25 тона от тях за храна. Но проучване на река Яндзъ в провинция Съчуан през лятото на 1974 и 1975 г. установи, че големите екземпляри вече са рядкост, факт който се дължи на свръхулова.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 138 на списанието>>

Безплатно ДЕМО – първите 40 стр. на Брой 138>>


Европейска нощ на учените 2022 г.: