Наука Общи 

Разказ №2: систематизирано изложение на идеите на Гумильов с коментари от гледната точка на математическата социална динамика (и без формули). Част I: Биохимичната енергия, околната среда и хората в етноса

Автори: Николай К. Витанов, Институт по механика –  БАН

Златинка И. Димитрова, Институт по физика на твърдото тяло – БАН

 

Брюксел, етносите, етногенезата и трите аберации

Началото на този разказ започнахме да пишем, докато бяхме в Брюксел. Вървяхме си по улиците и наблюдавахме двата паралелни свята, които се разкриваха пред очите ни. От една страна беше гледката във висините – красивите фасади, високите сгради, прекрасната катедрала, от чиито камбани час по час се носеше одата на  радостта – химнът на Европейския съюз. Всичко това прекрасно, докато… човек не насочи поглед надолу към земята. А това което вижда там, е тягостно. Просяк до просяка, бездомник до бездомника в столицата на Европа. Излизаш от северната гара и на фона на огромните небостъргачи гледаш бездомници (в огромната си част нелегални мигранти) налягали и спят по земята (е, сврели се на сушинка и намерили си отнякъде одеяла, за да се завият). Вървиш по площад Рожие и по търговската улица покрай моловете – там ром до рома, протегнал пластмасова чаша и ти иска пари на развален френски. Че някои ти и препречват пътя. И си мислиш защо е така и се сещаш, че това, което наблюдаваш по улицата, са и етнически проблеми, създавани от глупост и отглеждани с още по-голяма глупост, за да превърнат в обществени язви. И си мислиш, че тъпотията на тъй наречения естаблишмент е затрила не една империя и е хвърляла не един континент в тъмни векове. И се сещаш, че си тръгнал да разказваш за знания, които могат да помогнат да се преодолее тази тъпотия. Могат, ама надали, тя тъпотията като се всели в хора, имащи се за непогрешими, не можеш да я изкараш оттам с векове. Всъщност, може и по-натам в тази поредица разкази ще ви дадем примери как става. И стига толкова сме ви говорили за Брюксел – шоколадът е хубав, а бирата е още по-добра. А що се отнася до бездомниците, мигрантите и ромите – все по-зле ще става. Два свята се сблъскват там. А ние имаме да ви разказваме за други, също доста интересни неща, които пък могат и да ви помогнат да разберете, какво точно става и защо тези два свята се сблъскват.

И тъй, в предишния разказ ви описахме идеите за зараждането, развитието и отмирането на етносите на Гумильов – фиг. 1. Описахме ви ги така, както той ги е описал в своите книги. Надяваме се да  не сте много шокирани. Едва ли някой ви е говорил за тези неща. А те са важни. Защото показват пътя за съхранението и позитивното развитие на ситуацията с българския етнос. Затова, в този разказ ще изложим систематично идеите на Гумильов с кратки коментари, произтичащи от изследователския ни опит. Целта ни е да ви покажем една друга гледна точка върху етносите, тяхното развитие и взаимодействието на един етнос с останалите етноси и с околната среда. Както писахме в предния разказ, полека ще ви заведем малко зад кулисите на етническата история и ще ви покажем част от конците, на които се връзват куклите. За да не могат да ви лъжат толкова лесно. Може би вече подозирате, че най-силно поучаващите ви по телевизията „експерти“, пишещи как българите за нищо не ставали, как народът ни бил тъп и прост, а другите народи – е-хе-хе-й-й-й,  всъщност са куклите с най-силно дърпаните конци.

Фигура 1. Лев Гумильов. Ако ви се струва, че гледа тъжно, минете през всичките сталински лагери, през които е минал той и бързо ще разберете защо.
Фигура 1. Лев Гумильов. Ако ви се струва, че гледа тъжно, минете през всичките сталински лагери, през които е минал той и бързо ще разберете защо.

Интересна хипотеза е тая, но като подозирате, търсете си и доказателства.

Ние ще се захванем с друга задача – да ви представим систематизирано идеите на Гумильов. Казано с две думи ще ви разкажем за следното: хората черпят биохимична енергия от околната среда и я трансформират в материални и духовни блага.

Четете повече ТУК.

Коментари

коментара

Related posts

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close