Проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“

Бихте ли се представили на нашите читатели?

Аз съм класически филолог, професор по латински език и римска литература в Софийския университет. Публикувал съм няколко книги и статии за антична и средновековна литература и за произхода на основните политически идеи в този период. От 2015 г. съм ректор на Университета.

Каква е основната функция на ректора?

Често се шегувам, че задълженията на ректора обединяват функциите на министър-председателя и на президента – от една страна те включват оперативното ръководство на университета, което в случая означава на най-голямата публична организация в страната, а от друга страна, не остава време за тези важни задължения заради представителната функция на ректора – откриване или участие в няколко тържествени събития всеки ден.

Може ли да разкажете накратко за историята на университета?


РЕКЛАМА:

***

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е най-старият български университет, открит през 1888 г., когато само 15% от българите са грамотни, със седем преподаватели, възпитаници и доктори на престижни университети в Лайпциг, Женева, Виена, Йена и Париж. Това става възможно, благодарение на дарителите Христо и Евлогий Георгиеви, които даряват място от 10 200 кв. м и 6 800 000 златни лева за построяване на сграда и издръжка на висшето училище.
Днес Софийският университет е най-големият и престижен изследователски университет в страната, който обхваща 16 факултета и три департамента, музеи, втората по големина библиотека след Националната, стотици лаборатории, центрове и звена.
Известните възпитаници на Университета са много – от Йордан Йовков и Димчо Дебелянов до Цветан Тодоров, Борис Христов и президентите Стоянов и Първанов. Наши почетни доктори са личности като Иван Вазов, Никола Тесла, Фредерик и Ирен Жолио-Кюри, Дмитрий Лихачов, Умберто Еко, Пол Рикьор, Жак Дерида, Патриарх Неофит, политици като Хелмут Кол и Михаил Горбачов и няколко нобелови лауреати.

Цялата статия и още много подобни прочетете в новия брой 140 на списанието тук>>

Подаряваме ти първите 11 статии от брой 140 тук>>


Европейска нощ на учените 2022 г.: