Плутон има синьо небе! На планетата има и воден лед!

Автор
Светослав Александров
pluto-blue-sky-water-ice.png

Eто го голямото откритие, направено от автоматичната междупланетна станция „Ню Хърайзънс“ на Плутон! Даже има не едно, а две открития.

Първите цветни снимки на атмосферните мъгли, които бяха изпратени от „Ню Хърайзънс“ през последната седмица, показват, че те са със син цвят.

„Кой би очаквал синьо небе на тяло от пояса на Куйпер? Разкошно е!“, вълнува се ръководителят на мисията Алан Стърн.

Най-невероятното е, че самите индивидуални частички, които изграждат мъглите, са със сивкав или червен цвят, но начинът, по който те разсейват синята светлина, е приковал вниманието на учените от екипа на „Ню Хърайзънс“. „Този забележителен синкав оттенък ни разкрива какъв е размерът и съставът на частичките“, споделя Карли Хоует. „Синьото небе често пъти е резултат от разсейването на слънчевата светлина от много малки частички. На Земята тези частички са много малки азотни молекули. На Плутон частичките изглежда да са малко по-големи, но все още с относително малък размер. Това са частички, подобни на сажди, които наричаме толини“.

Учените вярват, че толиновите частички се формират в най-високите слоеве на атмосферата, където ултравиолетовото лъчение разкъсва и йонизира азота и метана и така те могат да реагират едни с други, за да се формират по-комплексни отрицателно и положително заредени йони. Когато те рекомбинират, се получават много сложни макромолекули. Този процес е наблюдаван за пръв път на луната на Сатурн – Титан. Именно толините са виновни за червения цвят на повърхността на Плутон.


РЕКЛАМА:

***

Второто голямо откритие е свързано с наличието на воден лед. По-точно – намерени са множество малки, но оголени региони от воден лед на Плутон. Откритието е направено от инструмента Ralph.

На по-големите ширини обаче не е засечено наличието на воден лед. „Очевидно той е маскиран от присъствието на други ледове, съставени от летливи съединения, които покриват по-голямата част на планетата. Защо водата се появява точно там, където е, а не на други места, е предизвикателство, върху което се опитваме да се задълбочим“, съобщава Джейсън Куук.

Най-интересното е, че ледът се намира в тези региони, които са светлочервени. Учените поясняват, че все още не са наясно с взаимодействията между водата на Плутон и толиновите частички.

Източник: http://www.space-bg.org/ http://www.cosmos.1.bg/


Европейска нощ на учените 2022 г.: