Европейска нощ на учените в Пловдив


30 септември (петък) 2016

 

Кога   17:00-24:00 часа

Къде  Университет по хранителни технологии (УХТ)

Институт по зеленчукови култури „Марица“

Как     вход свободен


Университет по хранителни технологии (УХТ)

 

 

17:00-17:30, дворът на УХТ

Официално откриване

 

17:30-18:00, фоайето на УХТ, бл. 1

Наука в града FRESH: науката – магична и забавна

Забавление за деца с научни фокуси.                           

 

17:30-19:00,  аула „Милен Бешков“

FRESH кафене: зърното – началото и безкраят

Интерактивно представяне и дискусия на научните достижения на учени от УХТ.

 

18:00-22:00, фоайето на УХТ, бл. 1

Наука в града FRESH: състезание „Малкият сладкар“

Тематични кулинарни състезания, които ще включват състезание за най-добра скулптура от тесто, украси на сладкарски изделия, изработка на фигурки от хлебна средина, обредни хлябове и декорация на хляб, здравословен сандвич,

дегустации на зърнени храни и напитки и научни експерименти за деца.                       

 

19:00-19:15, фоайето на УХТ, бл. 1

Магия FRESH: награждаване на победителите от конкурса за рисунки „FRESH Touch“

 

19:15-20:00, аула „Милен Бешков“

FRESH кафене: кръгла маса за поддържане и утвърждаване на връзката бизнес-наука-образование

 

Изложби

 

17:00-24:00

Магия FRESH: изложба на рисунките от конкурса „FRESH Touch“

 

18:00-20:00

Магия FRESH: изложба на хляб и хлебни изделия

 

18:00-22:00, фоайето на УХТ, бл. 1

Наука в града FRESH: изложба на зърнени култури и игра за разпознаването им

 

20:00-21:00

Магия FRESH: благотворителен търг

Благотворителен търг на международна кулинарна продукция. Събраните средства ще бъдат дарени на Средно специално училище за деца с увреден слух „Проф. д-р Ст. Белинов“ – Пловдив

 

Европейски кът


Институт по зеленчукови култури „Марица“

 

18:00-19:00

Лаборатория FRESH: зеленчуците като източник на здраве

Зеленчуците са важна част от здравословната диета, едни от най-полезните храни за човека, истински природен дар, източник на здраве и дълголетие. Те са изключително богати на жизненоважни за организма вещества: витамини, минерални соли, лесноусвоими въглехидрати, влакнини, органични киселини, вода и други. Но, за да се възползваме максимално от тези качества, трябва да обърнем внимание върху начина на отглеждане на зеленчуковата култура. Все по-често се говори за биологично производство на зеленчуци и получаване на продукция, чиста от пестициди, нитрати и други вредни съставки. 
В лабораториите на Института по зеленчукови култури „Марица“ – Пловдив ще видите как се създават сортове, устойчиви на болести, как се разграничава устойчивия от чувствителния сорт и как се определя концентрацията на вируса в растението. Ще бъде демонстриран и анализ на почва и растения, за да се определи количеството на най-важните за растенията и човека хранителни вещества.

Участващи учени: доц. д-р Димитрина Костова, доц. д-р Иванка Тринговска, гл. ас. д-р Ганчо Пасев, д-р Весела Радева, докторант Радина Маркова

 

 

Европейски кът