Европейска нощ на учените в Пловдив


30 септември (петък) 2016

 

Кога   17:00-24:00 часа

Къде  Университет по хранителни технологии (УХТ)

Институт по зеленчукови култури „Марица“

Как     вход свободен


Университет по хранителни технологии (УХТ)

 

 

17:00-17:30, дворът на УХТ

Официално откриване

 

17:30-18:00, фоайето на УХТ, бл. 1

Наука в града FRESH: науката – магична и забавна

Забавление за деца с научни фокуси.                           

 

17:30-19:00,  аула „Милен Бешков“

FRESH кафене: зърното – началото и безкраят

Интерактивно представяне и дискусия на научните достижения на учени от УХТ.

 

18:00-22:00, фоайето на УХТ, бл. 1

Наука в града FRESH: състезание „Малкият сладкар“

Тематични кулинарни състезания, които ще включват състезание за най-добра скулптура от тесто, украси на сладкарски изделия, изработка на фигурки от хлебна средина, обредни хлябове и декорация на хляб, здравословен сандвич,

дегустации на зърнени храни и напитки и научни експерименти за деца.                       

 

19:00-19:15, фоайето на УХТ, бл. 1

Магия FRESH: награждаване на победителите от конкурса за рисунки „FRESH Touch“

 

19:15-20:00, аула „Милен Бешков“

FRESH кафене: кръгла маса за поддържане и утвърждаване на връзката бизнес-наука-образование

 

Изложби

 

17:00-24:00

Магия FRESH: изложба на рисунките от конкурса „FRESH Touch“

 

18:00-20:00

Магия FRESH: изложба на хляб и хлебни изделия

 

18:00-22:00, фоайето на УХТ, бл. 1

Наука в града FRESH: изложба на зърнени култури и игра за разпознаването им

 

20:00-21:00

Магия FRESH: благотворителен търг

Благотворителен търг на международна кулинарна продукция. Събраните средства ще бъдат дарени на Средно специално училище за деца с увреден слух „Проф. д-р Ст. Белинов“ – Пловдив

 

Европейски кът


Институт по зеленчукови култури „Марица“

 

18:00-19:00

Лаборатория FRESH: зеленчуците като източник на здраве

Зеленчуците са важна част от здравословната диета, едни от най-полезните храни за човека, истински природен дар, източник на здраве и дълголетие. Те са изключително богати на жизненоважни за организма вещества: витамини, минерални соли, лесноусвоими въглехидрати, влакнини, органични киселини, вода и други. Но, за да се възползваме максимално от тези качества, трябва да обърнем внимание върху начина на отглеждане на зеленчуковата култура. Все по-често се говори за биологично производство на зеленчуци и получаване на продукция, чиста от пестициди, нитрати и други вредни съставки. 
В лабораториите на Института по зеленчукови култури „Марица“ – Пловдив ще видите как се създават сортове, устойчиви на болести, как се разграничава устойчивия от чувствителния сорт и как се определя концентрацията на вируса в растението. Ще бъде демонстриран и анализ на почва и растения, за да се определи количеството на най-важните за растенията и човека хранителни вещества.

Участващи учени: доц. д-р Димитрина Костова, доц. д-р Иванка Тринговска, гл. ас. д-р Ганчо Пасев, д-р Весела Радева, докторант Радина Маркова

 

 

Европейски кът

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close