Първата писменост може да се окаже с половин хилядолетие по-стара отколкото предполагахме

Символи върху глинени плочици, открити в древното селище Ум ел-Мара в Сирия. Изображение: cryptcracker.blogspot.com

Скоро може да се стигне до пренаписване на най-ранната история на азбуката. Четири глинени артефакта, намерени в древно селище в Сирия, съдържат символи, които потенциално могат да се окажат най-ранната писменост, откривана някога. Въз основа на находките се предполага, че азбуката се е появила 500 години по-рано, отколкото сме смятали досега.

Общоприетото схващане е, че азбуката се появява за първи път в Египет преди около 3800 години, за когато имаме сведения, че около 20 египетски йероглифа са били преустроени като символи на първата азбука. Но откритието в Ум ел-Мара в Сирия, което е датирано на поне около 4300 години, го оспорва.
Мястото се намира в равнината Джабул в северозападна Сирия, приблизително по средата между съвременния Алепо и град Емар в долината на Ефрат. Предполага се, че Ум ел-Мара е бил древният град Туба, известен от клинописни източници.

По време на разкопките през 2004 г. Глен Шварц от университета Джон Хопкинс в Мериленд и колегите му откриват четири глинени парчета с големината и формата на човешки пръсти, всяко от които е изписано с между един и пет символа.

Местоположението на Ум ел-Мара в Сирия и карта на долината Джабул. Изображение: researchgate.net


РЕКЛАМА:

***

Цялата статия вижте в брой 145 на БГ Наука

Броя го предоставяме безплатно като част от Европейската нощ на учените.

Подаряваме ти брой 145 тук (безплатно) >>  https://link.nauka.bg/YQBc


Европейска нощ на учените 2022 г.: