Озонова нуклеолиза – съвременното лечение на дискова херния

Автори: Пламена Белчева, кинезитерапевт

Д-р Илиян Стоев, неврохирург

Д-р Момчил Иванов, дм

Управител МБАЛ „Св.Параскева“ ООД

Ръководител МЦ „Експерт“ ЕООД.


РЕКЛАМА:

***

 

Резюме: Дисковата херния отдавна не е само медицински, но и сериозен социално-икономически проблем, тъй като засяга предимно населението в трудоспособна възраст.

Съвременният начин на живот и условията на пазара на труда изискват бързо  възстановяване, което при лечение с озонова нуклеолиза е гарантирано.

Ключови думи: гръбначен стълб, дискова херния, лечение, озонова нуклеолиза

Темата за заболяванията на гръбначния стълб и съвременните начини на лечение стана още по-популярна през последното десетилетие, когато статистическите данни на Европейския съюз показаха, че хроничната болка на опорно-двигателния апарат се нарежда на 4-то място сред заболяванията, за които се отделят най-много средства (затлъстяването, диабета и невродегенеративните заболявания). Над 80% от населението страда от гръбначни заболявания и това на практика е поредният нов „бич” на XXI век. А според изчисления на Световната здравна организация, 75% до 90% от здравните субсидии се изразходват за лечение на пациенти с хронични болки в кръста.

Гръбначният стълб е фундаментът на опорно-двигателния апарат на човешкото тяло, осигуряващ както нужната опора и стабилност, така и гъвкавост, и динамика. Той е изграден от прешлени и междупрешленни (интервертебрални) дискове. Първите, гръбначните прешлени, защитават гръбначния мозък (и излизащите от него нервни коренчета), осигуряват нужната стабилност и се свързват помежду си посредством интервертебралните дискове. И прешлените, и дисковете имат различна форма в зависимост от това в кой отдел на гръбначния стълб са разположени – шиен, гръден, поясен, кръстцов и опашен.

Интервертебралните дискове са тези, които обезпечават динамиката и движенията на целия гръбначен стълб. Те са изградени от фиброзен пръстен (annulus fibrosus), представляващ  здрави слоеве от колагенови фибри и ядро (nucleus pulposus) с желатиноподобна материя. С времето тези структури се променят като основна причина за това са прекомерното физическо натоварване и нездравословният начин на живот. Степените на увреда на междупрешленния диск са 4 на брой, но често се обобщават само с термина „дискова херния”.

Първата степен на увреда на диска е началната му дегенерация или т.нар „bulging disk”. Наблюдава се леко издуване на ядрото на диска, но без това да води до разкъсване на фиброзния пръстен.

Четете повече тук!


Европейска нощ на учените 2022 г.: