Зелени кости, зелено сърце, а защо не и „отровно” зелена кръв

В горите на Нова Гвинея живеят „зелени” влечуги с оцветени в зелено вътрешности (език, кости, сърце) и зелена кръв. Поне шест различни вида споделят тази загадъчна тенденция, която не се дължи на случайна мутация, а се е развила постепенно във времето, съобщава ново проучване в Science Advances.

Тези гущери имат зелени вътрешности, защото жлъчката им секретира смъртоносно високи нива на биливердин, отпаден продукт от мъртвите еритроцити. При човека този пигмент не е опасен, защото бива филтриран от кръвта в черния дроб. По-големи количества от него се натрупват при болните от жълтеница и чернодробна недостаъчност, което се използва в медицината като диагностичен белег.

Нивата, които циркулират в организма на тези влечуги обаче биха били смъртоносни за човека. „Възможно е този феномен да не е свързан с адаптивен механизъм”, казва биологът Кристофър Остин (Christopher Austin) от Университета в Луизиана и автор на проучването, който през последните 27 години изучава „отровно” зелените гущери. За този период той открива два нови вида, но е сигурен, че има още.


РЕКЛАМА:

***

Неговите усилия в областта хрърлят светлина върху разбирането на загадъчната междувидова тенденция при тези влечуги. Една от вероятните теории, според Сюзън Перкинс, паразитолог към American Museum of Natural History, е свързана с токсичното действие на биливердина върху пренасяните по кръвен път паразити. Разгадаването на мистерията как тези същества живеят с „отровна” кръв може да ни бъде от полза в лечението на заболяванията, свързани с повишен биливердин.

Превод: Мария Войнова

Източник: PopularScience


Европейска нощ на учените 2022 г.: