Основи на оцеляването, Част 3 “Сигнализиране”

Основи на оцеляването, Част 3 “Сигнализиране”

Основи на оцеляването, Част 3 “Сигнализиране”

Основи на оцеляването, Част 3 “Сигнализиране”


Направи дарение на училище!***

 

(Текстът е по видео поредица с доц. д-р инж. Борислав Александров)

 

Най-важното, за което трябва да се погрижим когато ни е сполетяла някаква злополука, но сме успяли да се спасим за момента, е сигнализацията. Тоест трябва да се обозначим по някакъв начин в пространството, за да известим, че ние страдаме. Тук е важно да не се изпада в паника и отчаяние, че никой няма да ви намери. Важно е да се има предвид, че няма такъв случай, при който никой да не ви търси и това трябва да действа успокоително на психиката, че каквото и да се случи винаги има някой, който да ви търси. Не бива да се пада духом, защото винаги има кой да ви намери – дали ще са спасители, дали ще са случайно преминаващи наоколо хора, дали ще са близки, които са тръгнали да ви търсят. Това е важно за да бъде един човек спокоен или поне балансиран откъм емоционални турбуленции, за да не се предава.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Основната цел при сигнализирането е да ви забележат. Така че това, което ще направите трябва да бъде голямо, ясно различимо и достатъчно мащабно, че да се отличава от околната среда. Ако например се загубим в снега и махаме с бял чаршаф никой няма да ни види, затова трябва да се стремим към нещо отличително. Спасителите винаги търсят нещо, което да ги насочи, включително за шумове. 

Най-лесно, разбира се, е просто да звъннем с телефона на 112, но невинаги може да се разчита само на това, тъй като в планините на места няма обхват, а може и просто батерията да падне. Така че е хубаво енергията да се пази и когато видим, че нямаме обхват е хубаво да изключваме телефона, за да се пази за момента, в който ще хванем обхват. В такива ситуации е добре да си носим пауърбанк, а още по-добре е и ако той е соларен. В случай, че разполагаме с радиостанция се използва международният 16-ти канал за бедствия, но обикновено хората с радиостанции са много малко. Така че стигаме до варианта, в който ние трябва сами да се обозначим. Как да го направим?

 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 154 на списанието.

Подаряваме ти първите 8 статии  от брой 154 тук>>


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.