Основи на оцеляването, Част 1 „Началото“

Основи на оцеляването, Част 1 „Началото“

Основи на оцеляването, Част 1 „Началото“

Основи на оцеляването, Част 1 „Началото“


Направи дарение на училище!***

 

Един български Беър Грилс

В тази нова поредица на БГ Наука доц. Борислав Александров от УАСГ споделя своя богат опит и познания относно оцеляването в природата, при различни сложни ситуации в живота и въобще за изкуството да останеш жив.

От малък той изпитва влечение към планините и започва да учи ориентиране още от ранна детска възраст. Така се случва, че поради неприятно стечение на обстоятелствата, в контекста на миналия режим, той е изпратен в по-особено поделение в казармата, при доста по-тежки условия от стандартните. Но в крайна сметка всяко зло е за добро и в случая това специално поделение всъщност се оказва една доста полезна школа за него, продължила 2 години и 3 месеца. Именно там думата оцеляване започва да придобива по-ясни контури за едно градско момче, което е свикнало да стъпва по асфалт и по тротоар. Като наборник в една сложна обстановка и сложен район му се налага едва ли не ежедневно да преминава през най-различни изпитания за оцеляване, където пиенето на вода от локва например и изхранването с каквото се намери в гората са стандартни практики.


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

 

След промените той изкарва по два курса за стажанти и за планински спасители и през 1993 г. става планински спасител в Софийския отряд, а впоследствие придобива специалност планински водач. След това Борислав Александров за известно време е и стажант – помощник капитан в Българския морски флот, с три рейса в Средиземно море и Атлантическия океан, където научава още полезни неща, този път свързани с морето, като става и водолаз със сертификация за Open Water Diver.

И накрая, но съвсем не на последно място в богатата му приключенска биография, от 1998 г. насам, той е участник и в българските антарктически експедиции на остров Ливингстън. При шестте си експедиции до Антарктида той работи там като геодезист, логистик и всякакви други дейности покрай българската полярна експедиция.

 

Лекция по оцеляване

Доц. Александров отбелязва, че един от основните и неизбежни недостатъци на съвременната цивилизация, за младото поколение особено е, че тя води до електронизация на техните умения. Което само по себе си не е лошо, но в същото време този процес ги отдалечава от мисловната дейност за прекия контакт с природата и в това отношение цивилизацията е отнела много. Тези процеси не можем да ги спрем, но не можем да избягаме и от природата, така че винаги трябва да сме подготвени за нейните предизвикателства. 

 

 

Именно поради това новата поредица цели да запознае хората с най-основните похвати в направления като това как се запазва температурата на човешкото тяло, как се прави бивак, изкуството да се пали огън, как се извършва ориентацията. Тъй като все пак винаги човек може да се окаже извън колата, булеварда или без GPS и в такива ситуации трябва да знае как да се ориентира, да знае как да борави елементарно с карта, да познава съзвездията, поведението на Слънцето и Луната. След това идва ред на уменията как да се осигури питейна вода, храна, как хората да дават сигнали, когато са се изгубили и да са подготвени от медицинска гледна точка при злополуки.

Цялата статия, както и още много подобни можете да прочетете в новия брой 152 на списание Българска Наука.

Подаряваме ти първите 63 стр. от брой 152 тук>>

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.