Операция против главоболие – опростен метод показва добри резултати

Модифицирана техника може да осигури по-прост метод за хирургическо лечение на един тип хронично главоболие, според статия в майския брой на Plastic and Reconstructive Surgery – официалното медицинско списание на Американското общество на пластичните хирурзи (ASPS).

Използвайки разрез, първоначално предназначен за друга цел, хирурзите могат да получат директен достъп до нервите, участващи в някои типове хронично слепоочно главоболие, според доклада на хирурга и член на ASPS доктор Ziv M. Peled от Peled Plastic Surgery, Сан Франциско. Той се надява, че новата му техника ще „понижи летвата на приемане“ на ефективно хирургично лечение на пациенти, страдащи от подобно инвалидизиращо главоболие.

През последните години хирургията се оказа ефективно средство за лечение за някои пациенти с хронични, тежки главоболия. Тези процедури са разработени от пластични хирурзи, които забелязали, че някои пациенти с мигрена, се оплакват по-рядко от главоболие, след като са претърпят козметичен лифтинг на челото. Те засягат „пускови области“, свързани с определени модели на главоболие.


РЕКЛАМА:

***

Прочетете целия материал в първия брой на новото списание “Българска наука и медицина”: тук.


Европейска нощ на учените 2022 г.: