Океанските животни напускат зони както около, така и извън дълбоководните минни операции

Океанските животни напускат зони както около, така и извън дълбоководните минни операции

Океанските животни напускат зони както около, така и извън дълбоководните минни операции

Океанските животни напускат зони както около, така и извън дълбоководните минни операции


Направи дарение на училище!***

 

През 2020 година Япония извършва първия успешен тест за извличане на кобалтови кори от върховете на дълбоководни планини за добив на кобалт – минерал, използван в батериите за електрически превозни средства. Не само, че пряко добитите райони стават по-малко обитаеми за океанските животни, но добивът също създава облаци от утайки, които могат да се разпространят в околната вода. Разследване на въздействието върху околната среда на този първи тест, публикувано на 14 юли в списание Current Biology, съобщава за намаляване на океанските животни както в, така и около минната зона.

Международният орган по морското дъно (ISA), който има власт над ресурсите на морското дъно извън юрисдикцията на дадена държава, все още не е финализирал набор от разпоредби за дълбоководен добив. Въпреки това, за компании, които искат да добиват дъното на океана за минерали като кобалт, мед и манган, ISA е длъжна или да приеме набор от разпоредби за експлоатация, или да обмисли експлоатация на минно дело съгласно съществуващите международни закони, считано от 9 юли.

„Тези данни са изключително важни за публикуване“, казва първият автор-еколог Травис Уошбърн, който работи в тясно сътрудничество с Геоложката служба на Япония. „Предполага се набор от разпоредби да бъдат финализирани скоро, така че много от тези решения се случват сега.“


Разбери повече за БГ Наука:

***

Екипът анализира данни от трите си посещения на Япония на подводната планина Такуйо-Дайго: един месец преди минния тест, един месец след и една година след това. След седемдневно пътуване с лодка от пристанището, дистанционно управлявано превозно средство отиде до морското дъно и събра видео на засегнатите райони. Една година след минния тест изследователите наблюдават спад от 43% в гъстотата на рибата и скаридите в районите, пряко засегнати от замърсяването на седиментите. Въпреки това, те също отбелязаха спад от 56% в плътността на рибата и скаридите в околните райони. Въпреки че има няколко възможни обяснения за това намаляване на рибните популации, екипът смята, че това може да се дължи на минния тест, замърсяващ източниците на храна за рибите.

Проучването не наблюдава голяма промяна в по-малко подвижните океански животни, като корали и гъби. Въпреки това, изследователите отбелязват, че това е само след двучасов тест и коралите или гъбите все още могат да бъдат повлияни от дългосрочни минни операции.

„Предполагах, че няма да видим никакви промени, тъй като тестът за копаене беше толкова малък. Те караха машината два часа и облакът на седимента измина само няколкостотин метра“, казва Уошбърн. „Но всъщност беше достатъчно, за да промени нещата.“

Изследователите отбелязват, че ще трябва да повторят това проучване няколко пъти, за да получат по-точно разбиране за това как дълбоководният добив влияе върху океанското дъно. В идеалния случай трябва да се съберат данни за няколко години, преди да се извърши тест за добив, за да се отчетат всички естествени вариации в животинските общности в океана.

„Въпреки това ще имаме нужда от повече данни, но това проучване подчертава една област, която се нуждае от повече фокус“, казва Уошбърн. „Ще трябва да разгледаме този проблем в по-широк мащаб, защото тези резултати показват, че въздействието на дълбоководния добив може да бъде дори по-голямо, отколкото си мислим.“

 

Памела Динева – превод

Статия: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/07/230714113452.htm


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.