Ню Хърайзънс изпрати цветни снимки на Харон

Автор
Светослав Александров
new-horizons-color-view.jpg

Голямата луна на Плутон – Харон – има диаметър, който е половината от този на планетата. Много от учените, които работят по мисия „Ню Хърайзънс“, очакваха Харон да е мъртъв, монотонен, покрит с кратери свят. Вместо това те виждат пейзаж, покрит с планини, каньони, свлачища, вариации в цвета на повърхността и още много други неща…

„Ние си мислихме, че вероятността да видим такива интересни неща на този спътник, който се намира в далечния край на Слънчевата система, е много ниска“, съобщава Рос Байер от екипа на експедицията.

Най-новите снимки от Харон пристигнаха на Земята на 21-ви септември. Всъщност те бяха заснети по време на голямото облитане, на 14-ти юли, но понеже „Ню Хърайзънс“ се намира много далече от Земята, а през по-голямата част от лятото бе зает да праща данни от другите инструменти, снимките биват свалени едва сега. На тези снимки се вижда гигантска система от каньони, която се простира над 1 600 километра в рамките на цялата заснета от „Ню Хърайзънс“ половина. А може би се простира и от другата страна, откъм незаснетата от автоматичната станция страна на луната.

Всичко това говори за титаничен геологически катаклизъм, който се е случил в миналото на Харон!

„По отношението на размера на тази характеристика спрямо Харон, географската особеност прилича твърде много на обширната система от каньони Валес Маринерис на Марс“, смята Джон Спенсър от екипа.


РЕКЛАМА:

***

За повече информация: НАСА


Европейска нощ на учените 2022 г.: