Търсене
Close this search box.

Нови доказателства сочат, че човешката еволюция е започнала първо на Балканите

Нови доказателства сочат, че човешката еволюция е започнала първо на Балканите

Нови доказателства сочат, че човешката еволюция е започнала първо на Балканите

Нови доказателства сочат, че човешката еволюция е започнала първо на Балканите


Направи дарение на училище!***

Зъб от Graecopithecus, намерен в м. Азмака край Чирпан (България).

 

Основната теория за началото на човешката еволюция около, която се обединяват болшинството от учените е, че тя е започнала в равнините на Източна Африка. Нови находки и изследвания, включително и от България, обаче започват да променят тази представа за еволюцията на т. нар. предчовеци.

От дълги години насам проф. Николай Спасов, от Националния природонаучен музей при БАН, работи в областта на най-ранните етапи от човешката еволюция, а също и на предчовешката еволюция. Някои от откритията, направени от него и колегите му в България, най-ненадейно показват, че изглежда произходът на човека и първите стъпки на човечеството са започнали не в Африка, а тук на Балканите.
Техните изследвания започват със случайното откриване на един единствен зъб през 2007 г., докато разглеждат една частна колекция на Петър Попдимитров в Чирпан, съставена от артефакти от една кариера. След подробно изследване и сравнения е установено, че това е зъб на хоминид, тоест представител на човешкото семейство. Според направените датировки се оказва, че това е най-късният човешки хоминид на Европа.

Тогава идва и идеята, че намерената през Втората световна война в Никити, Южна Гърция, челюст от Грекопитек (Graecopithecus) и този зъб принадлежат към един и същи вид, датиран на възраст от около 7.2 милиона години. Сформира се международен екип, с участието и на учени от БАН, чиито изследвания показват, че макар и малкото белези, които успяват да извлекат от тези две единствени находки, показват морфологически характеристики, присъщи единствено на човека. Или по-точно – на човека и неговите преки предци – хоминините. Така се ражда и идеята, че човешкото развитие е започнало не в Африка, както се смяташе досега, а тук на Балканите.
По-нататъшните им изследвания показват, че по това време е имало масови миграции от Евразия към Африка поради тогавашните климатични промени. Това показва че следващият етап, започнал на Балканите, е продължил в Африка поради стечението на тези обстоятелства. Оттам нататък последващата еволюция довела до появата на съвременния човек вече се е развила изцяло в Африка.


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

Цялата статия, както и още много други, можете да прочетете в новия Брой 153 на списанието.

Подаряваме ти първите 53 стр. от брой 153 тук>>


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.