Нова концепция за микроскопия влиза в сила

Разработването на сканиращи сондови микроскопи в началото на 80-те години донесе пробив в изобразяването, отваряйки прозорец към света на наномащабите. Ключовата идея е да сканирате изключително остър връх върху субстрат и да запишете на всяко място силата на взаимодействието между върха и повърхността. При сканиращата силова микроскопия това взаимодействие е – както подсказва името – силата между върха и структурите на повърхността. Тази сила обикновено се определя чрез измерване на това как се променя динамиката на вибриращ връх при сканиране върху обекти, отложени върху субстрат. Често срещана аналогия е почукването с пръст по масата и усещането на предмети, поставени на повърхността.

Екип, воден от Александър Айхлер, старши учен в групата на проф. Кристиан Деген от Катедрата по физика на ETH Цюрих, обърна тази парадигма с главата надолу. В Physical Review Applied, те съобщават за първия сканиращ силов микроскоп, при който върхът е в покой, докато субстратът с пробите върху него вибрира.

Опашка, размахваща куче

Извършването на силова микроскопия чрез „вибриране на масата под пръста“ може да изглежда, че би направило цялата процедура много по-сложна. В известен смисъл това е така. Но овладяването на сложността на този обърнат подход идва с голяма печалба. Новият метод обещава да изтласка чувствителността на силовата микроскопия до нейната основна граница, извън това, което може да се очаква от по-нататъшни подобрения на конвенционалния подход на „почукване с пръсти“.

Цялата статия и още много подобни прочетете в новия брой 140 на списанието тук>>


РЕКЛАМА:

***

Подаряваме ти първите 11 статии от брой 140 тук>>


Европейска нощ на учените 2022 г.: