Биология Здраве Наука 

Нов щам на вируса Ебола е бил открит в прилепи в Сиера Леоне


Все още няма доказателства дали новооткритата „Бомбали“ Ебола може да инфектира хора.

Нов щам на вируса Ебола беше открит в прилепи в Сиера Леоне от видовете: Mops condylurusи Chaerephon pumilus.

Правителството на Сиера Леоне съобщи, че новият щам на Ебола е бил открит в прилепи. Изследователи, които се опитвали да открият нови щамове на вируса, преди да се е разпространил в човешката популация, открили този щам, изучавайки проби от прилепи от северната част на окръг Бомбали. Това е шестият познат ни щам на вируса.

РНК- анализите на вируса показват,че той „ определено е свързан с останалите, но има някои малки разлики“,казва Трейси Голдщайн, патолог от Калифорнийския университет в Дейвис, участник в проекта PREDICT.

Голдщайн и колегите ѝпотвърдиха, че вирусът може да инфектира човешки клетки, но все още не знаят дали може, или не, да предизвиква болест у човека. „Той има нужния механизъм да навлиза в човешката клетка“, казва тя. “Но това не означава, че може да разболее хората.“

Някои щамове Ебола, например Reston virus, могат да причинят заболяване при примати, но не и при хората. Други щамове, като Zaire virus например, са отговорни за широкоразпространяващи се епидемии, включително скорошната епидемия в Демократична република Конго, отнела живота на 33 души, както и предишната, отнела живота на над 11 000 души в западна Африка.

„ Не сме сигурни къде точно в спектъра стои Бомбали вируса“, казва Голдщайн. PREDICT и партньорите му продължават да изучават вируса, като също така предупреждават хората в Бомбали да стоят далеч от прилепите. “На този етап “ – казва Голдщайн – ”мисля, че не е нужно хората да бъдат тревожени.”

Превод: Алберт Градев
Източник: Science
News

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts