Европейска нощ на учените в Плевен

 

28 септември (петък) 2018

 

Кога   16:00 – 21:30 часа

Къде  Панорама „Плевенска епопея 1877“

Медицински университет – Плевен

Регионален исторически музей – Плевен

 

 

Панорама „Плевенска епопея 1877“

 

16:00 Наука в града REFRESH: Прожекция на филма „Плевен – краят на войната и началото на Европа“

Лентата е посветена на легендарната обсада на град Плевен по време на последната Руско-турска война (1877-1878 г.) и е създадена по повод 140-годишнината от освобождението на Плевен. Филмът е съвместен проект на Община Плевен и „Файв Стар Медиа Груп”.

 

 

Медицински университет – Плевен

 

Наука в града REFRESH: Изложба „Българският принос към културно-историческото многообразие на обединена Европа“

Ръкописи на трудове, дневници и спомени на български учени, държавници, общественици и творци, които представят българския принос за културното многообразие в Европа. Изложбата се организира от Регионален академичен център на БАН – Плевен, съвместно с МУ-Плевен, разположена е във фоайето на Факултет „Фармация“ и ТЕЛЕЦ и може да бъде видяна от 10.09. до 30.09.2018 г.

 

 

Регионален исторически музей – Плевен

 

18:00 – 21:00 Наука в града REFRESH: Щанд с експерименти на „Географ БГ“

Ентусиастите от Български географски портал „Географ БГ“ канят децата на демонстрации и игри с географски карти, компаси, вкаменелости и пъзели.

 

18:00 – 21:00 Наука в града REFRESH: Щанд „Полярни приключения“

На щанда на младите полярни изследователи от АПЕКС България, участници в ежегодните експедиции до Ледения континент, ви очакват много полярни приключения – уникалните записани звуци на Антарктида, вкаменелости на растения, намерени на о. Ливингстън, холограмна Aurora Australis (Южно сияние), сглобяването на пъзел на Антарктида и забавни тестове и игри. Ще можете да опитате и лиофилизирана храна – храната за антарктици и космонавти.

 

18:00 18:30 Наука в града REFRESH: Антарктика за цял сезон или за цял живот

Кои минерали се срещат на Антарктида? Как се разпознават? На кого са нужни и защо? Каква е уникалната флора и фауна на Ледения континент? Как българите пътуват, живеят и правят наука на най-студеното място на Земята? Ще погледнем през очите на младите геолози от СУ „Св. Климент Охридски“ Стефан Велев и Дочо Дочев, участници в две български полярни експедиции. Събитието е предназначено за обща публика.

 

18:30 – 19:30 Наука в града REFRESH: България от Космоса

Какво може да се види в България от Космоса? Как „четем“ сателитни снимки? Как изглеждат находищата на полезни изкопаеми, горските пожари, сушата, наводненията? Какъв екологичен отпечатък оставят хората? Как разбираме коя гора е здрава и коя болна? На тези и още редица въпроси ще отговори д-р Атанас Китев от Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН. Събитието е предназначено за обща публика.

 

19:30 – 20:30 Магия REFRESH: 3D-модел на Врачанския балкан

3D-изображенията навлизат все повече чрез развитието на дигиталното пространство. Как се прави триизмерен модел на планина и какви са ползите от него за науката и обществото представя д-р Дейвис Динков от Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН. Събитието е предназначено за обща публика.

 

20:30 – 21:30 REFRESH кафене: Мисията на Уикипедия в опазването на културното наследство

Най-голямата свободна онлайн енциклопедия – Уикипедия има огромен принос в съхраняването на културното наследство като информация и популяризиране. Какви са проектите на уикипедианската общност в България и по света ще разкаже Спасимир Пилев. Събитието е предназначено за обща публика.