ПЛЕВЕН

 

 

Локация: Регионален исторически музей – Плевен

13:00-14:00 и 14:00-15:00

Наука в града REFRESH:

Химични детективи

Включете се в детективско разследване за източника на замърсяване на планинска река. Заподозрените са няколко завода, които се намират в близост. Водени от химика д-р Божидар Стефанов от Технически университет – София и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab, и чрез принципа на отхвърлянето, участниците в работилницата ще изследват кой е заводът, причинил замърсяването, като се запознаят с основните принципи на рН, различни киселини и основи и качествени реакции за откриване на метали.

С предварително записване на имейл адрес: booking@britishcouncil.bg до запълване на капацитета на работилниците.

Подходящо за ученици в 5-7 клас.

 

18:00-21:00

Магия REFRESH:

В двора на РИМ – Плевен

Пчелите

Знаете ли колко вида пчели има на Земята? И дали всички те правят мед? Замисляли ли сте се, че именно благодарение на тях и други опрашители имаме различни сортове плодове и зеленчуци? Колко важни са пчелите за опазване на биоразнообразието? И как подпомагат процеса на производство на храни?

Отговорите на тези и други пчелни въпроси ще намерите с WWF България в Европейска нощ на учените.

 

18:00-21:00

Магия REFRESH:

В двора на РИМ – Плевен

Химически чудеса  

Химиците от Корпуса за бързо гърмене при Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ ще покажат чудесата на химията отблизо и със своите зрелищни опити и експерименти ще ви убедят, че са истински магьосници.

 

21:00-22:00

Магия REFRESH:

В двора на РИМ – Плевен

Лазерно астро шоу

Демонстрация и наблюдения с разказ за видимите съзвездия и по-ярки звезди от Иво Джокин, директор на Общински център за извънучилищни дейности – с. Байкал.

 

Наука в града REFRESH:

Европейски кът

В Европейския кът посетителите ще се запознаят с информация за проекти, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите „Мария Склодовска-Кюри“, и с EURAXESS – паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия за подкрепа на кариерното развитие и мобилността на учените и насърчаване на научното сътрудничество между Европа и света.