ГАБРОВО

ГАБРОВО

 

Локация: Технически университет Габрово

Наука в града REFRESH:

Серия от активности, подходящи за ученици в начален, среден и гимназиален курс на обучение (1-12 клас). Събитията ще се проведат в библиотеката на ТУ – Габрово.

 

15:00-15:20

Мобилни роботи

Ще бъдат представени четири мобилни робота:

 • верижен робот Lego, управляван по Wi-Fi с мобилен телефон;
 • колесен робот Lego, движещ се по разчертана линия;
 • колесен робот Lego, задвижван чрез пляскане с ръце;
 • верижен робот с камера Spy Tank, който се управлява с телефон и позволява наблюдение в реално време на картината от камерата. Макети на системи за автоматизация, управлявани с индустриални компютри.

 

15:20-15:40

Забавни игри от науката и техниката

Ученици от гр. Габрово ще бъдат разделени по класове, като всеки клас ще получи задачи (~морзова азбука, ~хронология на технологиите, ~логическа игра), които ще трябва да реши, като се раздели на малки групи. Успешното преодоляване на всяка задача ще носи точки, които ще се сумират в края на състезанието.

 

15:40-16:10

Тайните на интелигентния дом и интернет на нещата (IoT) – що е то?

Учениците от гр. Габрово ще се запознаят с широкото приложение на концепцията за интелигентен дом и интернет на нещата. Те ще научат как домашните уреди могат да бъдат умни и автоматизирани според частта от денонощието и местоположението им, как те могат да комуникират помежду си и как само с едно приложение да бъдат управлявани.

 

16:10-16:30

Състезание за приземяване на дрон

Състезание между ученици от гр. Габрово за успешно приземяване на най-голям брой дронове върху предварително определена цел. Място на провеждане – на открито пред библиотеката.

 

16:30-17:10

Съвременни технологии в управление и приложение на осветлението

Учениците от гр. Габрово ще се запознаят с някои от най-новите и атрактивни начини за управление на осветлението. Заниманието включва четири демонстрации:

 • съвременно безжично, интернет и гласово управление на силата на светлината и цвета на лампи и системи за осветление;
 • приложение на електромагнитна левитация и безжично пренасяне на енергия в осветителната техника;
 • съвременно LED улично осветление с фотоволтаично (PV) захранване от слънчева енергия. Начини и средства за ефективно насочване на светлина по дължината на улицата.

 

17:10-17:30

Наука в града REFRESH:

Официална церемония за откриване и награждаване на победители в конкурсите REFRESH

 

17:30-18:00

Лаборатория REFRESH:

Разходка в лабораторията

В рамките на Европейската нощ на учените, граждани и гости на града ще могат да посетят отворените лаборатории на ТУ – Габрово и да се запознаят с основните изследвания и технологични възможности там:

 • сграда Баждар, Корпус 2, лаб. 2217: Интелигентни системи за безопасност – в лабораторията ще научите какво представляват съвременните системи за видеонаблюдение, сигнално-охранителна дейност, контролът на достъп и пожароизвестяването;

 

 • сграда Баждар, Корпус 2, лаб. 2704: Електрически апарати за защита и управление на електромобили – ще се запознаете с електрически апарати за защита и управление на електрически асансьор, електромобил и фотоволтаична система и съвременните тенденции в задвижването на електромобили;

 

 • сграда Баждар, Корпус 2, лаб. 2604: Осветителна и инсталационна техника – Какви са технологиите на производството на LED лампи? Как да изберем най-подходящия тип лампи? Какво е „опасна синя светлина“ и как влияе осветлението върху активности ни? За видовете светлинни източници и тяхното приложение разказват доц. Цанков и инж. Милко Йовчев;

 

 • сграда Ректорат, лаб. 3409: Фотоволтаични системи – За всички, които се интересуват от фотоволтаични системи и за възможностите да си осигурим електрическа енергия, която да захранва дома и преносимите устройства;

 

 • сграда Ректорат, лаб. 3315 и 3314: Роботика и автоматизация – В лабораторията ще бъдат демонстрирани стимулационни макети на системи за автоматизация и ще бъде показана работата на индустриален робот.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *