БЛАГОЕВГРАД

БЛАГОЕВГРАД

 

Локация: Регионална библиотека – Благоевград

17:00-20:00

Магия REFRESH:

Щандове с експерименти, демонстрации и опити (във фоайето на библиотеката)

  • Образователна програма „Космически предизвикателства“
  • демонстрация на проекти от програма „Космически предизвикателства за деца“: Предизвикателство „Полет до Марс“;
  • информация от първата Българска радиолюбителска мисия – ЕндуроСат Едно;
  • представяне на образователната платформа „Спейспорт“.

 

  • АПЕКС България

На щанда на младите полярни изследователи от АПЕКС България, които са участници в ежегодните експедиции до Ледения континент, ви очакват много полярни приключения – уникалните записани звуци на Антарктида, вкаменелости на растения, намерени на о. Ливингстън, забавни тестове и игри.

 

  • MindHub

MindHub Благоевград ще зарадва децата между 6 и 11 години с иновативни занимания по програмиране. Малчуганите ще имат възможност да програмират и изпълняват различни мисии с роботите Даш и Дот.

 

18:30-19:30

Наука в града REFRESH:

Зала Изкуство

Сеизмично активен ли е Антарктическият континент?

Има ли регистрирани от световните мрежи земетресения с епицентри в района на Антарктика? Проведените през последните години геофизични проучвания на континента разкриват интересни структури, неочаквана активност и дават информация за геодинамичната история на Антарктида. Как България се включи сред страните, които провеждат сеизмични изследвания в Антарктика и какво показват те? Отговорите на тези въпроси очаквайте от гл.ас. д-р Гергана Георгиева от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

 

Наука в града REFRESH:

Европейски кът

В Европейския кът посетителите ще се запознаят с информация за проекти, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите „Мария Склодовска-Кюри“, и с EURAXESS – паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия за подкрепа на кариерното развитие и мобилността на учените и насърчаване на научното сътрудничество между Европа и света.

 

 

Локация: ЮЗУ „Неофит Рилски“

18:00-20:00

Иновационният център за екоенергийни технологии ще посрещне ученици и гости от Благоевград. В рамките на събитието ще бъдат демонстрирани занимателни опити, посветени на 150-годишнината от публикуването на Периодичната таблица на химичните елементи от Дмитрий Менделеев.

 

18:30-19:30

Лаборатория REFRESH:

1 корпус, 519 зала

Отворени врати в Центъра за съвременни биоинформатични изследвания

Представяне на Центъра за съвременни биоинформатични изследвания към ЮЗУ „Неофит Рилски“ и на интересни научни проблеми, над които членовете на Центъра работят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *