Наука във всичките й форми – от гигантски галактики до микроскопично ДНК


На 9 юни учени от различни части на Европа представят популярна наука в София

Науката ни помага да разберем по-добре света около нас във всичките му измерения. Форумът за популярна наука Ratioпоказва това, като събира в една зала различни теми – от най-големите космологични явления до съставните части на човешкия организъм. Тази събота, 9 юни, в Sofia Event Center международни лектори ще представят най-интересното от науката – на достъпен и разбираем за всеки език.

„Нашата цел с Ratio е да покажем науката в нова светлина,“ коментира Любомир Бабуров, основател на Ratio.„Това изисква да откриемпресечната точка между лекцията и спектакъла. Ефективната комуникация на науката е изкуство и чрез Ratio се опитваме да представим най-доброто в жанра.“


РЕКЛАМА:

***

На събитието ще се включат петима чуждестранни и двама български лектори, които ще представят интересни въпроси от различни научни сфери.

Аудиторията ще се запознае със статистическата техника географско профилиране. Подходът е използван първоначално в криминологията, при разследване на серийни убийства, а след това и в други области. В биологията този модел позволява да се открият леговищата на животни, като се изследват местата им за намиране на храна. В епидемиологията с географско профилиране може да бъде открит първоизточникът на зараза като се анализират адресите на заразени лица. Повече за техниката ще разкаже Стивън Ле Комбер, преподавател в Queen Mary University of London.

Д-р Маги Лю от Европейския център за космическа астрономия ще насочи вниманието на гостите към Космоса. Като астрофизик, тя изследва галактическите куповеи наблюдава какво могат да ни кажат те за тъмната материя и тъмната енергия – невидимите части, които съставляват 95% от Вселената. Същността на тъмната Вселена все още не ни е позната, но мисията Евклид на Европейската космическа агенция (ЕКА) се надява да промени това. Евклид ще измерва формите и разстоянията между милиарди галактики из цялото небе, за да разкрие знаците на тези тъмни феномени.

От гигантските мащаби на Космоса публиката ще се прехвърли към микроскопичните частици съставляващи човека – ДНК. В дискусионен панел експерти по биоинженерство и генетика ще говорят за нашумялата техника за генно модифициране CRISPR/Cas9. Какви са приложенията на CRISPR/Cas9 и какви надежди крият учените за развитието на метода? И къде изобщо седи правната, етичната и моралната граница в генното инженерство?По тези и други теми ще говорят биоинженерът Борис Киров, правистът Христо Кутиев и Джонатан Петит, лектор по генетика в Университета в Абърдийн.

Финалната тема на деня е фокусирана върху „Относителни квантови глупости“. От позицията на специалист по ядрена физика, д-р Холм Хюмлер ще говори за нашумелите в последните години теми като квантова медицина, квантови масажи и други примери за псевдо-физика и бизнес езотерика. Какво могат – и трябва – да направят учените и комуникаторите на науката, за да ограничат тази мистификация на физиката? Ще чуем отговори по време на презентацията.

Разнообразната програма на събитието е идеален пример за целта на форума Ratio – опитни учени да говорят за наука на разбираем език и да запознават аудиторията с нови, непознати нейни аспекти. Събитието стартира през 2012 година, а напоследното издание през ноември присъстваха над 700 гости. Продажбата на билети е активна до деня на събитието.

Можете да научите повече на http://ratio.bg/forum2018/


Европейска нощ на учените 2022 г.: