Нашият „крехък момент“ от съществуването на Земята е в опасност, но ние имаме варианти

Нашият „крехък момент“ от съществуването на Земята е в опасност, но ние имаме варианти

Нашият „крехък момент“ от съществуването на Земята е в опасност, но ние имаме варианти

Нашият „крехък момент“ от съществуването на Земята е в опасност, но ние имаме варианти


Направи дарение на училище!***

Тук ще разгледаме не просто книгата „Our Fragile Moment“ на климатолога Майкъл Ман, а и ключовите научни данни и аргументи в нея.

Ман разглежда парадокса на „Младото слабо Слънце“. Преди четири и половина милиарда години, Слънцето е излъчвало с 30% по-слабо светлина и топлина отколкото сега. Земята пък тогава е била много по-гореща, покрита с активни вулкани, потоци от лава, отровна атмосфера и киселинни дъждове. Като е предстояло в течение на следващите милиони години постепенно да изстине.

Има солидни доказателства, че през един изключително студен период от своето съществуване Земята е била плътно покрита с лед. И погледната от Космоса тогава е изглеждала като снежна топка.
Този период се нарича Криоген и продължава между 720 и 630 милиона години назад. Най-куриозното е, че животът вече е съществувал и някакси е успял да оцелее десетки милиони години в ледения мрак на океаните. Вероятно като се е укрил около топлите подводни извори, известни и като хидротермалните комини.

Майкъл Ман разглежда и Голямото измиране преди 252 милиона години, обяснявано с теорията за „метанова бомба“. На границата между периодите Перм и Триас се случва едно от най-драматичните и загадъчни събития в историята на планетата. То води до изчезването на около 96% от всички морски видове и около 70% от сухоземните организми. Смята се, че причина за този апокалипсис, е масивният вулканизъм в сегашен Сибир. Изригванията освобождават огромни количества въглероден диоксид и метан в атмосферата, което води до глобално затопляне, киселинни дъждове и отравяне на атмосферата и океаните.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Днес, чрез нашата човешка дейност, ние увеличаваме концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата. Като това се случва над десет пъти по-бързо отколкото всичките ни известни природни бедствия и катаклизми в миналото.

Според Майкъл Ман, ние въобще не сме ограничени технологически да спрем вредните емисии. А в случая всичко опира до политическа воля. Така че сега не е време за климатичен фатализъм, а за действие.

Нашият „крехък момент“ от съществуването на Земята е в опасност, но ние имаме варианти. Виждаме ясно метафоричния астероид, който лети към нас и все още можем да направим нещо по въпроса.

За повече информация и научни новини, последвайте и вижте списание „Българска Наука“ – където публикуваме подробни статии на разбираем език за света около нас.

 

Източник: sciencenews.org


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.