Най-впечатляващите снимки от света на науката за месец март

Най-въздействащите снимки от света на науката през изминалия месец – подбрани от екипа на Nature:

Букет от мозъчни клетки

Credit: Sumana Shrestha

Това изображение, заснето с помощта на конфокален микроскоп, показва ембрионални стволови клетки, които са предназначени да станат мозъчни клетки. Клетките се подреждат под формата на  цветни пръстени или така наречените „невронни розетки“ – с изпъкнали навън колони. В развиващия се ембрион тези структури в крайна сметка ще изградят главния и гръбначния мозък. Авторът на снимката, избрана за любима на поддръжниците на ежегодния конкурс за научни и медицински изображения на Института за изследване на рака в Лондон, е Сумана Шреста – докторант в същия институт. Невронните розетките участват в развитието на някои мозъчни тумори и тяхното изучаване може да проправи път за откриването на нови лекарства борещи се срещу рак на мозъка.

Голямата птица 


РЕКЛАМА:

***

Credit: INPHO/James Crombie

Фотографът Джеймс Кромби е заснел зашеметяваща гледка на 3 март 2021 г. – ято от стотици скорци, прелитащи над Лоф Енел в графство Уестмит, Ирландия. Птиците гнездят в тръстиката около езерото и на всеки 4-5 дни по залез слънце изпълняват впечатляващия си полет в небето. Кромби е направил стотици снимки преди за улови този изключителен момент.

Сглобяване на ракета

Credit: NASA

Инженерите сглобяват двойните ракето-носители за масивната система за космическо изстрелване (SLS) на НАСА – първата ракета в дълбокия космос след Сатурн V, която изпрати първите астронавти на Луната. От месец ноември насам работниците използват огромен кран за вертикално подреждане на сегменти от бустерите в Космическия център Кенеди във Флорида (на снимката). Бустерите в крайна сметка ще бъдат прикрепени към основната ракетата с дължина 65 метра, която се подлага на тестове в Космическия център Stennis близо до залива Сейнт Луис в Мисисипи. НАСА разработва системата за космическо изстрелване като част от програмата си Artemis, която има за цел да изпрати първата жена на Луната до 2024 година. 

Заседнал в калта 

Credit: Maxar Technologies/Getty

Масивен кораб контейнеровоз заседна в Суецкия канал. Той блокира едно от най-натоварените търговски пътища в света в продължение на почти седмица. Дългият 400 метра Ever Given  закъса на 23 март поради намалена видимост причинена от силен вятър и пясъчна буря. Усилията за изместване на 200 000-тонния кораб продължиха дни и включваха няколко влекачи, бутащи и издърпващи кораба, докато драгите изкопаваха пясъка под носа и кърмата му. Стотици други кораби, включително повече от 20 петролни танкери бяха забавени заради запушването.  Ефектът на това събитие върху глобалното корабоплаване е труден за изчисляване и вероятно ще отнеме месеци докато разберем точно колко огромни ще са загубите за световната икономиката

Призрачен град 

Credit: James Wh itlow Delano/New York Times/Redux/eyevine

На 11 март Япония отбеляза 10-ата годишнина от земетресението и цунамито в Тохоку през 2011 г., които предизвикаха ядрената катастрофа във Фукушима-Даичи. На снимката се виждат плевелите заобикалящи изоставен микробус във Футаба, град който е много близо до Фукушима. След бедствието цялото население на града е евакуирано и досега по-голямата част от него е необитаема. Японското правителство полага големи усилия за почистването на района и се надява, че до 2022 г. района отново може да бъде населен. 

Марсианска панорамна снимка 

Credit: NASA

НАСА пусна първия 360-панорамен кадър, направен от навигационните камери на марсохода Perseverance Mars. Това изображение показва комбинация от събрани 142 снимки, формиращи панорамната снимка. Могат да се видят някои характеристики на марсианския пейзаж, включително ръба на кратера Йезеро, където Perseverance кацна през февруари. През следващите месеци и години марсоходът ще измине много километри, събирайки проби от различни видове скали. Планирани са бъдещи мисии, целящи прибирането на тези проби на Земята. 

Подводна физика 

Credit: Alexei Kushnirenko/TASS/Getty

Учените са потопили детектор за неутрино в кристално чистите води на най-голямото сладководно езеро в света, намиращо се в Русия – Байкал. Детекторът  Байкал-Гигатон плава на около километър под повърхността, търсейки неуловими високоенергийни неутрино, излъчвани от далечни космически събития. Състои се от клъстери от сферично стъкло и модули от неръждаема стомана, които висят като нанизи от мъниста и улавят светлината, излъчвана когато неутрино се удрят във водата. Неговите 288 модула заемат пространство с размери 500 кубически метра, което го прави най-големият телескоп в Северното полукълбо.

Ловци на прилепи 

Credit: Eloisa Lopez/Reuters

Еколозите Филип Алвиола и Едисон Козико дебнат до мрежа, която са разположили близо до място където нощуват прилепи на връх Макилинг в Лос Банос, провинция Лагуна на Филипините. Тяхната работа е част от проект, целящ предотвратяване на потенциални пандемии чрез идентифициране на нови коронавируси в прилепите. Изследователите носят специални защитни костюми, защото е възможно прилепите да са носители на заболявания, заразяващи и хората. Те се надяват да успеят да хванат хиляди прилепи през следващите три години и да им вземат орални проби, които могат да бъдат анализирани за вирусен материал. „Това, което се опитваме да открием, са други щамове на коронавирус, които имат потенциал да започнат да заразяват и хора“, казва Алвиола. „Ако познаваме самия вирус и знаем откъде е дошъл, ще знаем и как да го изолираме географски.“

Източник: Nature
Превод: Анастасия Треновска


Европейска нощ на учените 2022 г.: