Най-ранните ни човешки предци може да са висели по клоните подобно на шимпанзетата

Ардипитекът може да се е люлеел по клоните като шимпанзе.

Далечните предшественици на хората може да са имали повече общи неща с шимпанзетата, отколкото сме предполагали. Анализ на вкаменелост от кост на ръка на възраст 4,4 милиона години предполага, че те често са висели по клони, а на земята са ходели подпирайки се на кокалчетата на предните крайници, както правят съвременните шимпанзета. Това е предизвикателство за досегашното становище, че нашите най-ранни човешки предци не са правили нито едното, нито другото.

В популярното мислене често се смята, че сме еволюирали от маймуна, подобна на шимпанзе от човешкия еволюционен клон, членовете на който са известни като хоминини.
Сега много изследователи оспорват тази идея – особено в светлината на изкопаемите доказателства от ранния хоминин Ardipithecus ramidus, публикуван през 2009 г.
Един добре запазен индивид, с прякор Арди, има кости, които сякаш предполагат, че върви по клоните като маймуна, вместо да се люлее под тях като шимпанзе. Това намеква, че нашият последен общ прародител с шимпанзета също е ходил по клоните и че шимпанзетата са се развили, за да висят от тях и да ходят, подпирайки се на кокалчетата, след като са се разклонили от хоминините.

Цялата статия и още много подобни прочетете в новия брой 141 на списанието тук>>

Подаряваме ти първите 45 стр. от брой 141 тук>> 


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: