Надеждата да спасим носорозите от изчезване е все още жива

Северният бял носорог може да успее да избегне изчезването, поне за известно време. Тази година се планира оплодени яйцеклетки да бъдат имплантирани в единствените два останали носорога от този вид с надеждата те да дадат потомство.

„Все още има някаква надежда, че можем да спасим вида на белите носорози“, казва Томас Хилдебранд от Лайбницкия институт за изследване на животните и дивата природа в Берлин (Германия), който е част от международна екипна работа по този въпрос.
“Времето обаче не е на наша страна”, казва той.

Последният мъжки северен бял носорог, на име Судан, почина през март 2018 г. Сега единствените останали северни бели носорози на света са две женски: Наджин и дъщеря ѝ Фату. И двете живеят в Ol Pejeta Conservancy, защитена зона на дивата природа в Кения.
През 2019 г. Хилдебранд и колегите му от Ol Pejeta взеха 10 яйцеклетки от Наджин и Фату.
След това те бяха оплодени с помощта на техника, наречена интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди със съхранена семенна течност от Судан. Процесът доведе до два жизнеспособни ембриона.

Сега екипът планира да имплантира ембрионите в Наджин и Фату. Това може да се случи през следващите няколко месеца, но може да отнеме повече време, отчасти поради въздействието на пандемията covid-19.
Периодът на бременност на северния бял носорог е между 16 и 18 месеца, така че ще мине още известно време, преди да разберем дали ще имаме още северни бели носорози.

Цялата статия и още много подобни прочетете в новия брой 140 на списанието тук>>


РЕКЛАМА:

***

Подаряваме ти първите 11 статии от брой 140 тук>>


Европейска нощ на учените 2022 г.: