Можем ли да потвърдим съществуването на живот на Венера?

Фосфинът в атмосферата на Венера е открит с помощта на два телескопа: James Clerk Maxwell Telescope на Хаваите (на снимката) и Atacama Large Millimeter/submillimeter в Чили.

Възможни признаци на живот бяха забелязани в атмосферата на Венера, но предстои значително количество работа, необходима за потвърждаване на тази неочаквана находка, преди да можем да кажем със сигурност какво означава тя.
На 14 септември изследователски екип обяви, че е забелязал нещо, което идентифицира като газ фосфин, в атмосферата на Венера. На Земята фосфинът се произвежда само от живи организми или в индустриални процеси, така че учените не могат да обяснят наличието на толкова много газ там чрез някакъв известен на науката небиологичен процес. Би следвало фосфинът да бъде унищожен бързо в условия като тези в атмосферата на Венера, така че трябва нещо отнякъде да попълва неговите количества.

“Всички са много развълнувани, но в същото време пред нас стоят сто неща, които трябва да свършим“, казва Джейсън Дитман от Масачузетския технологичен институт (MIT). „Това ще бъде наистина вълнуващо през следващите няколко години, докато разгадаваме този пъзел.“
Първо, трябва да се потвърди, че това, което е засякъл екипът наистина е фосфин. Те го откриват с помощта на процес, наречен спектроскопия, който може да идентифицира определени съединения по начина, по който абсорбират светлината при определени дължини на вълните, оставяйки тъмни линии в спектъра на всяка светлина преминала през газ. Очаква се фосфинът да произведе хиляди от тези абсорбционни линии, но екипът е хванал само една с двата телескопа, които са използвали.
Фосфинът се вписва най-добре в тази линия, но ще бъде важно да се потвърди с наблюдения на други абсорбционни линии на фосфин при различни дължини на вълните – казва Клара Соуса-Силва от MIT, която е част от изследователския екип.

Тя и няколко нейни колеги насрочиха наблюдения с други телескопи, за да потвърдят фосфина на Венера, но те бяха забавени поради затваряне на обсерваторията, наложено заради пандемията от covid-19.
„Може би това е фосфин, а ако наистина е такъв, може би е живот“, казва Соуса-Силва. Но дори нейният екип да потвърди констатацията, ще бъде много по-трудно да прецени и докаже дали фосфинът действително е дошъл от някакви форми на живот.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 136 на списанието.
През 2020 г. издадохме над 20 броя свързани с науката по света и у нас. Всеки един от тях си заслужава вниманието, а общите страници са над 2500 с над 130 интервюта на български учени.
В този брой се фокусираме върху някои от най-важните теми свързани с коронавируса, но знаем че има любопитни хора търсещи информация свързана с космоса, историята и други сфери на науката – за тях също има интересни и любопитни статии.
Вижте този и всички предишни броеве, важно е да се знае! >>


РЕКЛАМА:

***

Вземи само този брой в PDF >>

Безплатно ДЕМО – първите 43 стр. от броя >>


Европейска нощ на учените 2022 г.: