Търсене
Close this search box.

Как локдауните по време на Ковид се отразиха на замърсяването на въздуха?

Как локдауните по време на Ковид се отразиха на замърсяването на въздуха?

Как локдауните по време на Ковид се отразиха на замърсяването на въздуха?

Как локдауните по време на Ковид се отразиха на замърсяването на въздуха?


Направи дарение на училище!***


 

Замърсяването на въздуха засяга здравето на хората. През първите няколко месеца на глобалната пандемия от Ковид-19 в много страни беше наложен локдаун. Много възрастни започнаха да работят от вкъщи, децата да учат онлайн, а семействата ограничиха пътуванията си извън дома. Ограничените пътувания означаваха помалко коли на пътя и самолети във въздуха. Искахме да разберем дали промяната в навиците за шофиране и летене на хората доведе до подобряване качеството на въздуха. С помощта на сателити, метеорологични станции и данни за трафика установихме, че е така!

Въведение

Виждали ли сте някога кафяв въздух над някой град? Когато хората изгарят гориво в колите си, домовете и заводите, димът и изпаренията се издигат във въздуха. Вдишването на замърсители може да раздразни гърлото и дробовете ви. Хора, живеещи на места с лошо качество на въздуха, е по-вероятно да се разболеят. Около 7 милиона души на година умират заради лошо качество на въздуха.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Замърсяването на въздуха може да е резултат от човешка дейност или от естествени източници. Електроцентралите, заводите, трафикът и фермите са примери за замърсяване на въздуха, причинено от човека. Но качеството на въздуха може да се влоши и от естествени явления, като пясъчни бури, горски пожари и изригване на вулкани. Ако знаем какво причинява замърсяването, ще сме наясно и как да се справим с него!
В началото на световната пандемия от Ковид-19 в много държави беше наложен локдаун. През това време трябваше да си седим по домовете, колкото може повече. На някои места хората забелязаха, че небето и въздухът са станали по-чисти. Възможно ли е промяната в интензитета на движението на хора и стоки да е довело до подобряване качеството на въздуха?

За да отговорим на този въпрос, трябваше да знаем:
1. Беше ли замърсяването на въздуха по-малко по време на локдауните, отколкото обикновено?
2. Дали на местата с по-ограничено движение на автомобили е имало и по-малко замърсяване?

Сравнете качеството на въздуха около Националния военен мемориал в Ню Делхи, Индия, преди и след локдауна – на 17 октомври 2019 г. и на 8 април 2020 г. (Снимка: Гардиън)

Цялата статия, както и още много други, можете да прочетете в новият Брой 150 на списание Българска Наука.

Подаряваме ти първите 61 стр. от брой 150 тук>>


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.