Лекари от САЩ съобщават, че са реконструирали нова тъкан в хранопровода на пациент в критично състояние

Credit: Army Medicine, flickr

Лекарите съобщават в The Lancet за първия случай на пациент, чийто тежко увреден хранопровод е бил реконструиран, чрез използване на търговски достъпни и одобрени от FDA стентове и кожна тъкан. Седем години след реконструкцията и четири след като стентовете са били премахнати, пациентът продължава да се храни нормално и да поддържа теглото си, без да изпитва никакви затруднения да преглъща.

Досега, тази техника е била изпитвана само върху животни. Авторите на изследването казват, че сега трябва да се установи дали техниката е възпроизводима и дали може да се използва при други подобни случаи.

Професор Kulwinder Dua от Medical College of Wisconsin, Милуоки, САЩ, и колегите му съобщават, че са използвали метални стентове като небиологични скелета и матрица от регенеративна тъкан от донорска човешка кожа, за да възстановят дефект в хранопровода на 24-годишен мъж, с дебелина 5 см. Пациентът бил приет по спешност в болницата с тежко наранен хранопровод, животозастрашаваща инфекция и неспособност да преглъща, в следствие от усложнения от автомобилна катастрофа, която го оставила парализиран. Въпреки преживените няколко операции, нараняването на хранопровода било твърде масивно, за да бъде поправено.

Хранопроводът е куха мускулна тръба, която свързва устата със стомаха, пренасяйки храната и течностите. Отстраняването му, с цел лечение на рак, изисква свързване на оставащата част от него със стомаха, което позволява преглъщане и преминаване на храната. За да се изгради тази връзка, се използват части от стомаха или дебелото черво. Но процедурата била невъзможна в този случай, поради размера на нараняването и тежкото състояние на пациента, което не позволявало да бъде подложен на нея.


РЕКЛАМА:

***

Прочетете целия материал в първия брой на новото списание “Българска наука и медицина”: тук.


Европейска нощ на учените 2022 г.: