Кухнята в древен Рим 

Кухнята в древен Рим

 

Автор:

Владимир Попов

 

 

Списание „Българска наука“

брой 74, януари 2015 г.

ISSN: 1314-1031

 

Abstract:

Денят на свободния и заможен римски гражданин бил строго подреден. Практическите занимания и обществените дела по възможност били извършвани преди обед до настъпването на жегата. След това идвало времето за почивка, след което римляните се отправяли към стадионите, термите или пък се занимавали с физически упражнения и се разхождали. Вечерта римляните се отдавали на пиршества в компанията на роднини и приятели. Римляните се хранели три пъти на ден. Рано сутринта, по изгрев слънце, приемали закуска, включваща хляб и сол, маслини, мед, мляко, а също и популярната в Италия каша (заради което гърците наричали римляните – „лапачи на каша”).

 

 

Ключови думи:  

Кухнята в древен Рим