Търсене
Close this search box.

Корсетите: Мит срещу истина

Корсетите: Мит срещу истина

Корсетите: Мит срещу истина

Корсетите: Мит срещу истина


Направи дарение на училище!***

Автор: Мария Христова

 

Увод

Модата е едно от най-опасните оръжия. Всеки би направил всичко, за да е в крак с нея, а това е така още от създаването ѝ. Причината се дължи на факта, че хората искат да са релевантни. Пример за това е може би едно от най-скандалните парчета плат, а именно корсетът, който предизвиква интерес у много историци на модата.


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

История

Най-ранният корсет, известен на хората е този от Древна Гърция от около 1000 г. пр.Хр.
После тази дреха става по-широко разпространена през ХІХ век, защото тогава става популярно да имаш по-малък кръст и да си с тяло тип „пясъчен часовник“. 

Популярно е както сред богати, така и при бедните, които започнали да го носят, за да покажат, че и те могат да си го позволят. Корсетът бил популярен както при жените, така и при мъжете, за да си прикриват бирените кореми. 

Корсет за мъже.

 

С идването на кралица Виктория на трона през 1837 г. модата се променя. Роклите стават по-пищни, на сватби вече булката е с бяла рокля, но корсетите пак са най-добрият приятел на човека, заради ролята си като сутиен (съвременно погледнато), но и заради многото слоеве плат под една рокля. 

Така корсетите в по-късен етап (в края на управлението на кралица Виктория) се превръщат в Edwardian stays, които изпълняват същата функция, но на дължина са по-къси и имат презрамки.

Идват 20-те години на миналия век, където тази фигура тип „пясъчен часовник“ излиза от мода, а на нейно място вече става популярно да се носят по-правоъгълни рокли, дълги до прасците. Много хора смятат, че тогава корсети не се носят, но те са в грешка, защото роклите са изглеждали прави на хората, а ако не е имало намеса на корсет, то това е невъзможно.
И до ден днешен корсети се използват за медицински цели или чисто модни, като повечето известни личности се обръщат към тях, за да може тялото им да изглежда по-добре на различни събития.

 

Същност

Корсетът е вид бельо, чиято роля е да помага с укрепване на гърдите. Те могат и да се характеризират като хамелеони, защото от ерата зависи тяхната форма, а в наши дни се ползват сутиените и бюстиетата.

 

Митове

Много хора си мислят, че това са уреди за мъчение, заради грешните факти като този, че хората са припадали по улиците. Друг мит е, че те деформират органите. Също така и, че затягат твърде много на кръста.

Корсетът е като обувка за гърба – трябва да пасва точно, за да е удобен. Затова винаги се правят по точни размери, което отхвърля половината теории, защото ако не е по тялото, то тогава няма да има затруднения с дишането. 

Припадането не е често поради причината, че се носят правилно (да не се носи цял ден, ако е за първи път и да не се затяга). Носи се и върху някаква дреха, защото се поддържа трудно. 

Митът за деформацията на органи идва от медицинските документи от ХІХ век и рисунки, които са напълно нереалистични. Медицината по това време е била не много добре развита.

Рисунка от ХІХ век за предполагаемата деформация.

Цялата статия, както и много други, прочетете в новия Брой 173 на сп. Българска Наука


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.