Комарите – непознатите познати

Автор: Ралица Зидарова

Когато бях малка, почти изпитвах съжаление към малките кръвосмучещи същества, които се промъкваха незабелязано до мен и правеха големи сърбящи плюски по кожата ми. Вярвах, че е несправедливо ние да ядем палачинки, а те да трябва да вечерят с капка кръв. Тогава още не знаех, че те всъщност се хранят с растителни сокове. Не знаех и че това са всъщност млади женски индивиди, както и че кръвта им е необходима като източник на протеин за развитието на техните яйца. Наричаха ги просто комари и със сигурност никой от възрастните край мен не ги обичаше. Някъде по онова време проведох и моите първи биоложки изследователски наблюдения. Въпреки неприятното чувство да бъдеш „засмукан” от комар и съвсем естествената реакция на бързо желание да се освободиш от натрапника, детското любопитство понякога все пак надделяваше и аз успявах да се овладея и да не прогоня тънкокракото същество, впиващо „хоботче” в кожата на ръката ми. Тогава приближавах ръката към очите си, така че да го наблюдавам достатъчно отблизо, и гледах как прозрачното му коремче постепенно се издува, докато се пълни с червена кръв. После как бързо изважда невероятно тънкото си хоботче (как ли не се чупеше?) и, макар и малко по-тромаво, отлита нанякъде.

С годините, а вероятно и под влияние на възрастните около мен, и аз като тях престанах да харесвам странните

Сравнение на позицията на тялото при родовете Anopheles, Culex и Aedes по материали от виртуалната библиотека на Панамериканската здравна организация, www.bvsde.paho.org.
Сравнение на позицията на тялото при родовете Anopheles, Culex и Aedes по материали от виртуалната библиотека на Панамериканската здравна организация, www.bvsde.paho.org.

същества. Интересът ми постепенно съвсем се притъпи и за мен те се превърнаха в просто досадни комари. Детският спомен, но вече с опитомен интерес, се разбуди отново чак три десетилетия по-късно в една юлска привечер, докато се наслаждавах на тишината, идваща със замиращия бриз, и на звуците от лекото плискане на водата в стъклопластовия корпус на лодката, вързана на пристанището в едно малко градче на южното ни Черноморие.

„Ухапването” беше болезнено и предизвика обичайната реакция на опити за бързо прогонване на натрапника, който не искаше да си тръгне. Точно тогава забелязах и натрапника. Нямаше леко невзрачния и безцветен облик на нашенските комари с цвят на есенна шума. На пръв поглед изглеждаше по-тъмен. Но най-необичайно за мен нещо бяха ярко раираните му крака. Не си спомнях комари от детството ми да са имали някога „чорапогащи” на раета. Това донякъде ме смути. Беше сигурно, че не е от домашните видове от родовете Culex или Anopheles. Но не ми позволи и дълго време да го наблюдавам, защото много скоро приключи с вечерята и отлетя.


РЕКЛАМА:

***

Най-скоростна насока за видяното, преди да забравя набързо запечатаните в съзнанието ми детайли, можех да получа само от Google. Справката показа, че изглежда това беше вид от род Aedes, a съвсем прясно съобщение в бургаските медии за находище на азиатски тигров комар в града потвърди подозренията ми. Вечерта споделих откритието си с няколко познати в местното ресторантче. А те само ми казаха, че отдавна срещат този странен раиран комар, но не знаят какъв е.

Биология и поведение

Азиатският тигров комар и роднините му принадлежат на род Aedes (Stegomyia). Te се характеризират с тясно и черно тяло със светли и тъмни люспици на коремчето и торакса и/или редуващи се светли и тъмни ивици на краката. Когато са кацнали, държат тялото си паралелно на субстрата с „хоботчето” си (proboscis) насочено надолу

Яйца на Aedes aegypti (комар на жълтата треска), CDC Public Health Image Library, ID 688 (вляво) & ID 687 (вдясно).
Яйца на Aedes aegypti (комар на жълтата треска), CDC Public Health Image Library, ID 688 (вляво) & ID 687 (вдясно).

под ъгъл.

През жизнения си цикъл, както и останалите комари,  те преминават през 4 стадия: яйце, ларва, пупа и възрастен индивид.

Женските комари снасят яйцата на влажни повърхности главно на места, на които може да има допълнително овлажняване – по края на блата, дупки в дървета, където се задържа вода, в основата на листата на растенията, както и в различни употребявани от човека в ежедневието предмети и установки – саксии, басейни, открити съдове с вода като буркани, кофи, детски играчки, съдове за събиране на дъждовна вода, и др.

По данни на учените от Университета във Флорида женските комари на жълтата треска снасят на серии 100-200 яйца, в зависимост от количеството поета кръв. Една женска доставя около 5 серии от яйца през живота си. Яйцата са дълги около 1 мм. Яйцата на азиатския тигров комар са овални и по-дребни (до 0.5 мм).

Яйцата са способни да издържат и на продължително засушаване, както и в различна степен на неблагоприятни температурни условия.

В рамките на няколко дни до няколко месеца, в зависимост от условията, от яйцата се излюпват ларвите на комарите. Ларвите живеят във вода.

ларвa на Aedes aegypti (комар на жълтата треска), Michele Cutwa-Francis, University of Florida.
ларвa на Aedes aegypti (комар на жълтата треска), Michele Cutwa-Francis, University of Florida.

Според американски учени, ако температурата е ниска, ларвите на Aedes aegypti (комар на жълтата треска) може да преживеят дори месеци без по-нататъшно развитие, стига да има достатъчно вода.

Четете повече тук!


Европейска нощ на учените 2022 г.: