Кои са плодовете и зеленчуците с най-висока хранителна стойност

vegetables-1212845

Стига да не прекалявате с пържените картофки, едва ли има опасност да сгрешите, ако плодовете и зеленчуците преобладават във вашето меню. Но кои от тях са най-хранителни? Jennifer Di Noia – изследовател от William Paterson University, която специализира в областта на общественото здраве, е съставила списък с плодове и зеленчуци, въз основа на наситеността им с хранителни вещества, за да провери кои от тях са най-силно свързани с понижен риск от хронични заболявания. Тя ги е оценила, използвайки 17 хранителни вещества, които са от ключово значение за здравето ни: калий, фибри, протеини, калций, желязо, тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, цинк и витамините A, B6, B12, C, D, E и K.

Статията е от новия 4-ти брой на списание Българска Наука и Медицина. За достъп до целия материал натиснете тук.  


Европейска нощ на учените 2022 г.: