Кога животът ще се върне към нормалния си ритъм? (Здравей 2021, част 1)

Започваме новата година с ефективни ваксини срещу коронавирус, но краят на пандемията е все още далеч. Какъв ли ще бъде животът през 2021 г., когато зърнем началото на края на кризата?

Ако 2020 остави впечатление, че беше една кошмарна година, е хубаво да се има предвид, че все още не сме извън огъня, дори и ако се движим в правилната посока. Добре дошли в 2021 г., известна още като Чистилището.

Няма ни най-малко съмнение, че ваксината е ключът към прекратяването на пандемията. Неотдавнашно проучване прогнозира, че ваксинирането на само 40% от възрастните в САЩ през 2021 г. ще намали броя на заразените с коронавирус с около 75% и ще намали хоспитализациите и смъртните случаи от covid-19 с повече от 80%.
Но всичко това все още е далеч. Междувременно ще трябва да се адаптираме към средата, където някои хора са защитени, но не и други.
Както посочва Адам Клечковски, математически биолог от Университета в Стратклайд (Великобритания), доставките на различните ваксини са ограничени, разпространението им е предизвикателство, придобиването на имунитет отнема няколко седмици, а защитата, която предлагат, не е 100 процентова.
В северното полукълбо, според него, най-вероятният сценарий е трета вълна от covid-19 през новата година, изискваща допълнителни блокирания и ограничения до пет месеца.

„Реално погледнато, очакваме да се проточи по-дълго, отколкото се надяваме“, казва той.

Тим Спектър от King’s College в Лондон, който ръководи проучване за Covid-19 симптомите, също прогнозира трета вълна. Но ако достатъчно медицински работници и уязвими хора са били ваксинирани, смъртността ще бъде по-ниска и натискът върху здравната система ще намалее, каза той на неотдавнашен семинар на Кралското медицинско общество. Плюсовете на все по-широката ваксинация ще започнат около април, каза още той: „Оптимист съм, че ако успеем просто да опазим психическото си състояние до Великден, можем да се справим лесно по-натам.“


РЕКЛАМА:

***

Все още има много неща, които не разбираме по отношение на този вирус, така че може и да ни очакват някои изненади през следващата година, които отклоняват тази траектория от курса. Напоследък имаше широко разпространени спекулации относно въздействието на новия щам на коронавируса на SARS-CoV-2, циркулиращ в Обединеното кралство, който може да бъде по-силно преносим.
В Австралия преследват целта да не се допусне възраждане на вируса, докато лятото преминава към есен на континента, казва епидемиологът Катрин Бенет от университета Дикин в Мелбърн. Припомняме, че неотдавнашното огнище в Сидни доведе до нови ограничения.

Разпространяването на ваксините

Сега вече имаме covid-19 ваксини, които изглежда работят, оттам разговорът се насочи към това кой и кога ще получи ваксина. Голямо предизвикателство ще бъде гарантирането, че и по-бедните страни ще могат да получат достатъчно дози. В 67 държави с ниски и по-ниски средни доходи тази година 9 от 10 души ще пропуснат ваксинирането, сочи анализът на People’s Vaccine Alliance, коалиция, ръководена от Oxfam.
Страните с високи доходи вече са похарчили повече от половината от общо около 8 милиарда дози ваксини, които са разпределени към днешна дата. Ако те бяха разпределени равномерно, би било достатъчно да се имунизират повече от половината население на света, като се има предвид, че повечето от ваксините в процес на разработване изискват вземане на две дози.

Обединеното кралство е поръчало 357 милиона дози ваксини от седем разработчици, всички на различни етапи от разработването. Ако всички приемат по две дози, това би било повече от достатъчно, за да имунизира жителите му два пъти. Освен това има опции за закупуване на допълнителни 152 милиона дози. Европейският съюз е осигурил 1,3 милиарда дози, докато Канада е купила достатъчно дози, за да ваксинира пет пъти повече от населението си.

COVAX, коалиция за всички ваксини, съвместно ръководена от Световната здравна организация (СЗО), има за цел да разпространи 2 милиарда дози в 92 държави с ниски и средни доходи до края на 2021 г. на максимална цена от $ 3 на доза. Това е достатъчно, за да ваксинират всички здравни служители до средата на 2021 г. в участващите страни, които са поискали дози в този период от време и ще обхванат 20 процента от хората в другите страни – тези, които са най-уязвими. За да постигне това, COVAX все още се нуждае от допълнителни 6,8 милиарда долара до края на 2021 г. Тя няма доставки на ваксината, направена от Pfizer и BioNTech, която вече е пусната в някои страни, включително Великобритания и САЩ.

САЩ са поръчали достатъчно дози от ваксините, създадени от Pfizer/BioNTech и Moderna, за да имунизират 150 милиона души – по-малко от половината от населението – до края на юни. Наскоро те поискаха от Pfizer дози за имунизиране на допълнителни 50 милиона души, но фирмата вече обеща всички дози, които може да изпълни до средата на 2021 г., на други страни.
Дори в богатите страни с адекватни дози ваксини covid-19, имунизирането на цялото население ще отнеме време. Във Великобритания това ще отнеме близо година, според Джеръми Фарър, директор на Wellcome и член на консултативния комитет на SAGE на британското правителство.

„1000 ваксинационни центъра, всеки ваксиниращ по 500 души на ден в продължение на 5 дни в седмицата, без прекъсване на доставките, ще отнеме почти година, за да осигурят по две дози за населението на Обединеното кралство“, пише той в списание Anesthesia.
Дозите ваксини Pfizer/BioNTech, закупени от Обединеното кралство, се произвеждат в Белгия, но при сключването на сделките Brexit може да доведе до забавяне на вноса по пропускателните канали. Правителството на Обединеното кралство има план за извънредни ситуации за пренасяне на ваксини в страната при необходимост.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 138 на списанието>>

Безплатно ДЕМО – първите 40 стр. на Брой 138>>


Европейска нощ на учените 2022 г.: