„Изчезналият” кенгуров плъх се появява отново след 30 години

 

След 30 години, кенгуровият плъх от Сан Куинтин се появява отново в резерватите Вале Транкило и Монте Цениза в Мексико.

Това животинче не беше виждано от 30 години и се считаше за пример за съвременен вид, изчезнал заради селскостопанската обработка на местообитанията му.

Кенгуровият плъх беше в списъка на мексиканското правителство от 1994 година на застрашените видове със статут на вероятно изчезнал. Въпреки активното търсене и мониторинг през годините, от животинчето е нямало и следа до миналото лято, когато Скот Тремор и Сула Вандерпланк извършвали рутинно наблюдение на малки групи бозайници в Сан Куинтин.


РЕКЛАМА:

***

Те не могли да повярват на очите си, когато не един, а четири кенгурови плъха попаднали в капаните им.

„Това откритие е не само идеален пример за важността на добре познатата и дори леко старомодна теренна работа, но така ние имаме и възможност да разработим план за защита, базиран на нашите открития”, казва Тремор – специалист по бозайниците в Природонаучния музей на Сан Диего. „Възможността да проведем своето изследване и да го доведем до реални опити за консервация, е вълнуваща. Това са усилия в посока запазването на уникалността на полуостров Долна Калифорния.”

Кенгуровият плъх е висок 12 см и притежава пискюлеста опашка. Името му идва от големите, мощни задни крачета, които позволяват на животното да скача като кенгуру.

Някога тези животинчета са живели с хиляди в тясната брегова долина, разпростирайки се на 100 мили по крайбрежието на Тихия океан в северната част на Долна Калифорния. Но броят им започнал да намалява с навлизането на селското стопанство през 70-те години на ХХ век, след което тяхното местообитание и хранителни залежи изчезнали.

Новото откритие е публикувано в научното списание Bulletin of the Southern California Academy of Sciences.

 

Превод: Пламен Василев

Източник: https://www.sunnyskyz.com/good-news/2787/The-039-Extinct-039-Kangaroo-Rat-Reemerges-After-30-Years

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: