Търсене
Close this search box.

Канадските учени в очакване на бъдещето без Тръмп

Канадските учени в очакване на бъдещето без Тръмп

Канадските учени в очакване на бъдещето без Тръмп

Канадските учени в очакване на бъдещето без Тръмп


Направи дарение на училище!***

Съседът на САЩ няма нищо против да загуби своите „дивиденти от Тръмп“.

Поражението на Доналд Тръмп от Джо Байдън на изборите беше облекчение за Канада – дори ако процъфтяващият технологичен сектор в страната дължи нещо на киселия американски политически климат и усилията на Тръмп за рязко ограничаване на пътуванията в САЩ.

„Макар и нестабилен и непредсказуем, от Тръмп имаше някои непредвидени ползи, включително пренасочване на таланти към Канада“, казва Джим Хинтън, адвокат по интелектуална собственост и основател на консултантската компания Own Innovation.
Но изследователи и основатели на компании твърдят, че са повече от щастливи да разменят това за един предсказуем президент, който ще работи повече с други страни и ще направи нещо по отношение на климатичните промени.

Проф. Вернер Антвайлер от Университета на Британска Колумбия, експерт по международна търговия, казва, че изборите са „голямо облекчение“.
„Канадците трябва да са много щастливи“, съгласява се и Стивън Лами, професор по международни отношения и заместник-декан по академичните програми в Университета на Южна Калифорния, като допълва: „Тръмп е унилатералист и националист, стремящ се да развали глобалното единство“.

„Очакваме с нетърпение нещата да се върнат там, където си бяха“, казва Джошуа Ганс, председател по технически иновации и предприемачество в университета в Торонто.
Марта Краго, заместник-директор по научни изследвания и иновации в университета Макгил в Монреал, също е облекчена от резултата, но не очаква радикална промяна с Байдън. „Не знам дали ще видим огромно въздействие върху Канада от това“, казва тя.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Но определено за повечето канадци това е добре. „Ще си имаме работа с някой по-уравновесен; някой, който е малко по-рационален и който харесва науката“, добавя Краго. „Така че надеждите сега са по-големи.“

В същото време Америка на Байдън вероятно ще бъде по-труден конкурент за Канада в няколко технологични области, казва Хинтън.
„Байдън може да е по-приятен, но той ще гарантира, че американците ще продължат да доминират в областта на изкуствения интелект, за сметка на канадците, особено когато се превърнем в допълнителен вреден фактор в глобалната търговска война между САЩ и Китай“, добавя Хинтън.

Хората от най-близкото обкръжение на Байдън ще дадат приоритет на защитата на върховенството на американските компании в интернет. „Не е тайна, че Google беше редовен посетител на Белия дом при Обама. Ако това важи и за Байдън, очаквайте най-добрите интереси на компании като Google/Alphabet, включително контрола върху изкуствения интелект, данните, поверителността, конкуренцията и интелектуалната собственост, да бъдат затвърдени през мандата на Байдън“, надява се Хинтън.
Друга област на възможно напрежение между двете страни е в търговията, където Байдън обеща да върне някои критични вериги за доставки, което ще има последици за тясно свързаните с тях канадски производствени сектори.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 137 на списанието>>  

Издаваме вече 15 г. онлайн списание, което цели да покаже красотата на знанието. Стремим се с всеки брой да покажем най-новото в науката и да имаме нови български учени-автори, които да ви покажат своята работа чрез достъпно написани статии. В този брой има около 8 авторски статии, които са актуални, интересни и вярвам ще останат дълго в съзнанието ви, а някои от вас дори ще разказват прочетеното.

Важно е да отбележа, че от този брой абонамента става 49 лв. за година и 4,50 лв. за периодично плащане месец за месец. Също така вече може да четете списанието в е-четец – формати ePub и mobi, като запазваме PDF-a и дори в момента работим да бъде още по-добре изглеждащ. Може да видите демо на този брой по-долу.

Вижте този и всички предишни броеве, важно е да се знае!


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.