Каменни сечива от Индия сочат, че хората може да са напуснали Африка по-рано отколкото се предполага

Артефакти от средния палеолит, намерени по време на разкопки в Атирампакам. Изображение: Sharma Centre for Heritage Education, India

Предците на съвременните хора може да са напуснали Африка половин милион години по-рано, отколкото обикновено се смята, според археолози, които твърдят, че са открили примитивен каменен инструмент на възраст 2,6 милиона години в Северна Индия.

Ако това сечиво наистина е дело на ранните хора, това би означавало, че са мигрирали извън Африка забележително рано. Най-старите доказателства за рода Homo са от преди 2,8 милиона години от Леди-Джерару в Етиопия.
Това означава, че тези хоминини би трябвало бързо да са разширили обхвата си, за да стигнат чак до Индия.

Другите археолози се отнасят с предпазливост към такива претенции, посочвайки че камъкът е толкова прост, че е можел да получи формата си и без човешко участие, а освен това неговата възраст е несигурна.

От 2003 г. Ан Дамбрикур Маласе от Института по човешка палеонтология в Париж (Франция) и нейните колеги разкопават места близо до село Масолин в северозападна Индия, в подножията на Хималаите. Там са запазени наноси и утайки от някогашна река и блато.


РЕКЛАМА:

***

Цялата статия и много други можете да прочетете в новия Брой 144
Подаряваме ви първите 8 текста от брой 144 тук>>


Европейска нощ на учените 2022 г.: