Каменни сечива от Индия сочат, че хората може да са напуснали Африка по-рано отколкото се предполага


Сп. Българска Наука, брой 164 (април 2023 г.):

***

Артефакти от средния палеолит, намерени по време на разкопки в Атирампакам. Изображение: Sharma Centre for Heritage Education, India

Предците на съвременните хора може да са напуснали Африка половин милион години по-рано, отколкото обикновено се смята, според археолози, които твърдят, че са открили примитивен каменен инструмент на възраст 2,6 милиона години в Северна Индия.

Ако това сечиво наистина е дело на ранните хора, това би означавало, че са мигрирали извън Африка забележително рано. Най-старите доказателства за рода Homo са от преди 2,8 милиона години от Леди-Джерару в Етиопия.
Това означава, че тези хоминини би трябвало бързо да са разширили обхвата си, за да стигнат чак до Индия.

Другите археолози се отнасят с предпазливост към такива претенции, посочвайки че камъкът е толкова прост, че е можел да получи формата си и без човешко участие, а освен това неговата възраст е несигурна.

От 2003 г. Ан Дамбрикур Маласе от Института по човешка палеонтология в Париж (Франция) и нейните колеги разкопават места близо до село Масолин в северозападна Индия, в подножията на Хималаите. Там са запазени наноси и утайки от някогашна река и блато.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Цялата статия и много други можете да прочетете в новия Брой 144
Подаряваме ви първите 8 текста от брой 144 тук>>


ВИДЕО: Какво е БГ Наука?

***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.