Какво знаем за анаболните стероиди

Автор: Любомир Стойчев

Всички анаболни андрогенни стероиди или ААС са производни на мъжкия полов хормон тестостерон. Проявяват два типа ефект – анаболен и андрогенен. Анаболният ефект най-общо е свързан с многократно ускоряване на абанолитните процеси в организма, т.е. процесите на изграждане на нови молекули, а андрогенният – с проявата на вторични мъжки полови белези.

История

През 1889 година Чарлс Едуард Браун, професор по физиология от Харвард и живеещ в Париж, в търсене на „подмладяващ еликсир” си инжектира подкожно смес от извлеци от тестиси на морски свинчета и кучета, като описва значително повишаване на енергията и жизнеността, умствената концентрация, отшумяване на проблеми с уринирането и запека. Всички тези ефекти обаче траят кратко и поради това ги отдава на плацебо ефекта. Скоро работата му остава забравена.


РЕКЛАМА:

***

През 20-те години на 20-ти век друг професор по физиология и химия, от университета в Чикаго – Фред Кох, и негов студент, добиват 20 мг пречистен екстракт от 18 килограма тестиси от бикове. Те инжектират по малко от него в кастрирани петли и установяват, че започва ремаскулинизация, т.е. възвръщане на тяхната „мъжественост”.

През 1931 Адолф Бунтенанд, химик от Марбург, извлича 15 милиграма андростенон от 15 000 литра урина. Този хормон бива синтезиран за първи път през 1934 от Леополд Рузицки, химик от Цюрих.

През 30-те години на 20 век, вече било известно, че в семенниците се съдържа много по-мощен андроген от андростенона. Така три групи учени, финансирани от три различни конкурентни фармацевтични компании от Германия, Швейцария и Холандия започват усърдни опити за синтеза му. Този хормон бива за първи път изолиран от групата на Ернст Лаквеур и Кароли Дейвид от Амстердамския университет. През май 1935 г. холандската фармацевтична компания Organon, за която те работят по онова време, публикува тяхната статията, която носи заглавието – „Относно кристалния мъжки хормон, извлечен от тестисите“и му дава наименованието тестостерон (тесто – тестиси; стерон – стерин; он – кетон).

Самият синтез бива осъществен през август същата година от две независими групи учени с разлика от една седмица. Първо групата на Бунтенанд и Ханиш, финансирани от„Шеринг“ в Берлинпубликуват статия с описание на начина на синтез, носещa името „метод за получаване на тестостерон от холестерол“. Седмица по-късно втора група, начело с Рузицки и финансирана от „Циба“ в Базел,подава заявка за патент и публикува своя статия съв заглавие „Относно синтеза на тестостеронния хормон тестостерон (андростен-3-он-17-ол)“. През 1939 г. Бунтенанд и Рузицки биват удостоени с Нобелова награда по медицина. Нацистите забраняват на Бунтенанд да получи наградата си, но въпреки това той я получава след края на Втората световна война. Пероралното използване на метилтестостерон и инжекционното използване на тестостерон пропионат започват още през 1937 г. За първи път през 1938 г. анаболен стероид, а именно тестостерон пропион бива споменат в спортно списание за тежка атлетика в САЩ.

В края на 40-те в СССР и ГДР, започват изследвания върху анаболното действие на тестостерона и производните му, като започват да ги използват по време на олимпийски игри. В отговор на успехите на съветските тежкоатлети, лекарят Джон Циглерот олимпийския отбор на САЩ заедно с група от професионални химици започват разработка на ААС с понижен андрогенен и повишен анаболен ефект. Така през 1952 г. те успяват да синтезиран метандростенолона, който фармацевтичната компания Ciba Pharmaceuticals, пуска на пазара под името дианабол. ААС биват вкарани в списъка със забранени вещества на МОК през 1976 г., а 10 години по-късно МОК внедрява допинг тест в периода между съревнованията, тъй като много от спортистите използвали ААС по време на тренировки, а не по време на самите състезания.

В днешно време в повечето страни разпространението на ААС се контролира от закона. Така например в САЩ, за човек, притежаващ ААС без лекарска рецепта, се предвижда 1 година лишаване от свобода, а за човек, притежаващ ААС с цел разпространение– до 10 години лишаване от свобода.

 

Структура и начин на действие

 • Структура

Тестостеронът е основен андроген и анаболен стероиден хормон в мъжкото тяло. Той се синтезира главно в тестисите и в по-малка степен в кората на надбъбречните жлези.

Тестостеронът предизвиква развитието на мъжки характеристики по време на феталното развитие, в ранна детска възраст и пубертета и в последствие поддържа мъжки фенотип и андрогенно-зависими функции (например, сперматогенеза). Той също така регулира метаболизма на кожата, мускулите, костите, бъбреците, черния дроб, костния мозък и на централната нервна система.

Всички анаболни стероиди са синтетични производни на тестостерона или модификация на негово производно. Хормонът се произвежда ендогенно от човешкото тяло и затова, когато говорим за „ендогенен“ тестостерон, това означава, че хормонът е произведен по естествен път в тялото, докато ако става дума за „екзогенен“ тестостерон, това означава, че е внесен отвън (чрез поглъщане или инжекция). Съществуват и други два ендогенно произвеждани хормона в човешкото тяло, които се използват като прогениторнихормони, за да се създадат анаболно стероидни производни. Това са: нандролони дихидротестостерон.

Тестостеронът се метаболизира до дихидротестостерон в организма чрез ензима 5-алфа редуктаза (дихидротестостерона е метаболит на тестостерона), а нандролонът е страничен продукт на ароматизацията на тестостерона в естроген. Знаейки това, разбираме защо без тестостерона не биха съществували никакви анаболни стероиди.

 

 • Механизъм на действие

Механизмът на действие на анаболните стероиди е аналогичен с механизма на действие на стероидните хормони. След попадането си в кръвта, молекулите на стероидите се разпространяват по целия организъм, реагирайки при това с клетките на скелетната мускулатура, клетките на мастните жлези, космените луковици, определени участъци от мозъка и някои ендокринни жлези. Като производни на холестерола, стероидите лесно се разтварят в липиди и поради това без проблем могат да преминат през клетъчната мембрана. Попаднали веднъж в клетката, две молекули на ААС се свързват с андрогенен рецептор (АР), образувайки комплекс АР-стероид. След това активираният комплекс попада в ядрото, където взаимодейства с още един активиран комплекс, при което се образува димер. Този димер се присъединява към даден участък от ДНК и предизвиква синтеза на иРНК, а оттам и на белтъци.

 

Детекртиране

Най-често за детектиране на ААС у човек се използва проба от неговата урина, въпреки че за целта може да се ползват както кръвна проба, така и проба от коса. ААС, както всички стероидни хормони, преминават през множество химични биотрансформации докато се разложат до крайните си метаболити. Проблемът е, че често пъти крайните метаболити, по които се детектират ААС, съвпадат с крайните метаболити на други ААС или на вътрешни стероидни хормони, което ги прави изключително трудни за откриване. Използват се инструментални методи, такива като газова или течна хроматография и масспектроскопия.

 

Приложение

 • Медицина

От момента на откриване и синтез на тестостерона през 1935г. ААС се използват от лекарите с най-различни цели и различна степен на успех:

 • Стимулират работата на костния мозък: това ги прави подходящи за лечение на апластична анемияи хипопластична анемия. В днешно време са почти изцяло заменени от синтетични белтъчни хормони, като ЕПОЕТИН АЛФА, които избирателно стимулират растежа на клетките прекурсори на кръвта.
 • Стимулация на растежа: АСС се използват от детски ендокринолози, за лекуване на деца с проблеми в растежа. Наличието на синтетичен хормон на растежа, който проявява много по-малко количество странични ефекти от ААС прави този метод вторичен.
 • Стимулиране на апетита и запазване на мускулната маса:този ефект се използва за поддържане на жизнените сили на хора болни от рак и СПИН.
 • Мъжка контрацепция: счита се, че тестостерон енантат има потенциала в близко бъдеще да се използва като надежден, безопасен и обратим контрацептив.
 • Запазване на костна и мускулна маса при възрастни мъже.
 • Заместителна хормонална терапия при мъже с ниски нива на тестостерон.

 

 • Спорт
 1. АС блокират глюкокортикоидните рецептори, като по този начин предотвратяват катаболитните процеси. Някои техни представители, като станазолол и оксандролон, правят това изключително силно и част от анаболното им действие се дължи именно на този процес
 2. Някои АС – оксиметолон, болденон, флуоксиместерон, повишават образуването на еритроцити.
 3. Някои АС – нандролон, норетандролон, оксиметолон и тренболон, имат прогестагенна активност, тоест свързват се и активират рецепторите на прогестерона. Това помага за възстановяването на възбудената ЦНС, увеличава задържането на вода и натрий в организма, увеличава апетита.
 4. АС увеличават синтеза на ИФР-1 (ИФР-1 или инсулиноподобен фактор на растежа (някога наричан соматомедин C), е полипептиден хормон с подобна на инсулина молекулна структура, който се синтезира в черния дроб, играе важна роля за детския растеж, но продължава да има анаболни функции и при възрастни индивиди) и то точно в мускулатурата, а не в черния дроб, където основно се синтезира ИФР-1.
 5. АС интензифицират процеса на делене на клетките-сателити в мускулите (предизвикват саркоплазмена хипертрофия). Този процес се инициира от тренировъчните натоварвания, но при прием на ААС протича много по-интензивно. Някои препарати са способни да го инициират в някаква степен и сами, без допълнителни тренировъчни натоварвания.

Нежелани ефекти

 • Маскулинизация (вирализация)

Група от странични ефекти, предизвикани от ААС при жените. Включват окосмяване по тялото, промяна на гласа към по-груб, увеличаване на клитора, временно намаляване продължителността на менструалния цикъл, понижаване на фертилността.

 • Феминизация

Група от странични ефекти, предизвикани от ААС при мъжете. Включват развитие на тъканите на млечните жлези (гинекомастия), предизвикана от повишеното превръщане на тестостерон в естрадиол с помощта на ензима ароматаза. Понижаване на половите функции, временно безплодие. Атрофия на тестисите, предизвикана от понижаване на естествените нива на тестостерон, което се изразява в спиране производството на сперма.

 • Бъбреци

При 9 от 10 души, ползващи стероди, се развива състояние на фокална сегментна гломерулосклероза(представлява образуване на белези по вътрешността на бъбреците).

 • Черен дроб

Счита се също така, че дори краткият перорален прием на ААС уврежда значително черния дроб (имат структура, която пречи на разпада им преди да достигнат черния дроб).

 • Рак

Международната организация, изследваща рака (IARC – INTERNATIONAL AGENCY FOR RESEARCH ON CANCER), включва ААС в група А2: вероятно канцерогенни за човека вещества.

 • Проблеми с растежа

Стероидите могат да доведат до преждевременно затваряне на растежните пластини в скостите, което от своя страна води до забавяне на растежа.

 • Психологически проблеми

Отдавна е установено, че ААС водят до различни нежелани психологически състояния. Такива като депресия, повишена агресивност, повишена тревожност, хипомания.

 • Увеличаване на простатата

Някои АС, които са податливи на действието на алфа-5-редукатазата действително могат да предизвикат увеличаване на простатата.

 • По-леки странични ефекти

Такива като акнето, което се дължи факта, че повишени нива на тестостерон в кръвта увеличават активността на мастните жлези.

Повишено кръвно налягане и повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

По-бързо оплешивяване при мъже, които са генетично предразположени към това.


Европейска нощ на учените 2022 г.: