Биология Здраве Химия 

Какво е щастието и откъде се произвежда?

Какво е щастието и откъде се поражда

Всички животни търсят удоволствие и избягват болка, както е и при хората. Поради това в нашия мозък се намират така наречените неврохимикали, които превръщат заниманията и борбите на живота в удоволствие и ни карат да се чувстваме щастливи, когато постигнем даденацел.

Тук ще разгледаме 7 молекули, които са свързани с щастието и начини, чрез които да си ги набавим в ежедневието си.

  1. Ендоканабиноидът е „молекулата на блаженството“. Най-известната сред тях се нарича анандамид, името произлиза от санскритската дума ананда – блаженство, щастие, веселие. Анандамидът е естествен за тялото, мастна киселина, действаща като невротрансмитер – предавател на нервни импулси. Заслуженото име като „молекула на блаженството“ идва от факта, че анандамидът е основен фактор в регулацията на поведението на хранене и генерирането на неврохимични сигнали за мотивация и удоволствие. Освободена в тялото, молекулата подсилва апетита, увеличава удоволствието от приетата храна и евентуално сигнализира на мозъка, че е настъпила ситост – блаженото засищане на глада.
  2. Допаминът е хормонът на пристрастяването и зависимостите. Обикновено свързваме зависимостите с употребата на вещества като алкохол, лекарства, никотин, наркотици, храни. Пристрастяването към тези вещества обаче се дължи на биологичните им ефекти. Всички те активират определени пътища в мозъка, които оперират с хормони, отделяни от невроните – невромедиатори, които оказват конкретни психо-физиологични ефекти. При това няма значение дали тези пътища се активират от материални вещества, като алкохол и наркотици, или от психологични стимули – зависимост от хора, зависимост към хазарта или силните преживявания.

Съществуват доказателства, че тези, които обичат да бъдат сред хора, общуват с непознати, имат по-високи нива на допамин. Хората, които са мълчаливи, предпочитат самотата и не харесват промените, имат по-ниско ниво на допамин. За да бъдете от първия тип хора, поддържайте по естествен начин нивото на допамин, като например сте по-активни в ежедневието, поставяйте си цели и ги постигайте, а след това излезте и се забавлявайте с приятели.

  1. Окситоцинът е пряко свързван с междучовешкото привързване, доверие и лоялност. В някои проучвания високите нива на окситоцин корелират с романтичното привързване. Например, когато една двойка се раздели за дълъг период от време, липсата на физически контакт редуцира нивото на окситоцина и се поражда чувството за копнеж. Съществува дебат относно това, че окситоцинът влияе по различен начин на мъжете и жените. Вероятно при мъжете молекулата на привързване е вазопресин.

В днешно време, когато сме „сами заедно“ в нашите цифрови апарати, е много важно да поддържаме жив контакт лице в лице с приятели и близки. Разходката в парка с любим човек е прекрасен начин да се поддържат тези човешки връзки и да се освободи окситоцин. Ако нямате любим човек, с когото да споделяте времето си, то игрите с домашния любимец също водят до отделянето на този хормон.

  1. Ендорфинът е молекулата, която „убива“ болката. Ендорфините се произвеждат от хипофизната жлеза и хипоталамуса по време на силно физическо натоварване и полов акт. Най-евтиният и сигурен начин да увеличите ендорфина е като се смеете.
  2. GABA е инхибиторна молекула, която потиска чувството за нервност и поражда спокойствие. Може да увеличите нивото на молекулата по естествен начин, като практикувате успокояващи спортове. Бензодиазепините са лекарства, които имат антидепресиращ ефект. Те увеличават нивото на GABA, но това може да доведе до странични ефекти, като например пристрастяване.
  3. Серотонинът е хормон с различни роли в тялото. За да се увеличи количеството му, трябва да се предизвиквате самите себе си по-често, да си поставяте ясни цели, да ги преследвате и накрая да си кажете „Направих го!“. Така ще се чувствате и по-сигурни в самите себе си.

Редица популярни антидепресанти се наричат серотонин-специфични инхибитори на обратното захващане (SSRIs) – това са добре известни лекарства катоProzac, Celexa, Lexapro, Zoloft. Основната индикация за SSRIs е клиничната депресия, но SSRS обикновено се предписват за тревожност, панически разстройства, обсесивно-компулсивно разстройство (OCD), нарушения на храненето, хронична болка и пост-травматично стресово разстройство (PTSD). Естествени източници на серотонина са например: излагането на слънчева светлина, здравословно хранене, редовно правене на физически упражнения.

  1. Адреналинът е най-мощният хормон в тялото. Той се произвежда в надбъбречните жлези и е част от отговора на организма при извънредно силен стрес: „борба или бягство“. Отделянето на адреналина води до свиване на кръвоносните съдове, сърцето започва бие по-бързо и се разширяват белите дробове. Когато човек е изправен пред потенциално опасна ситуация, хипоталамусът в мозъка дава сигнал на надбъбречните жлези, които освобождават адреналин и няколко други хормона директно в кръвния поток. Тялото реагира на тези хормони за няколко секунди. Ако адреналин се отделя, но няма реална опасност, човек става неспокоен и раздразнителен. Причината за това е, че адреналинът кара тялото да произвежда глюкоза, нивото на кръвната захар се покачва, тялото има енергия и в такива ситуации човек започва лесно да губи самообладание и да излиза извън равновесие. За да се предотврати това, спортът е сигурният начин, чрез който можете да контролирате нивото на адреналин.

 

Превод: Анита Николова

Източник: PsychologyToday

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts