Търсене
Close this search box.

Какви тайни и ползи може да разкрие изследването на българския геном

Какви тайни и ползи може да разкрие изследването на българския геном

Какви тайни и ползи може да разкрие изследването на българския геном

Какви тайни и ползи може да разкрие изследването на българския геном


Направи дарение на училище!***

Антропологът Светослав Стамов споделя пред Българска Наука подробности за мащабното генетично проучване на екипа на Дейвид Райх от Харвардския университет, което обхваща и проби от погребения по нашите земи от всички епохи.

 

Видеото може да гледате тук: https://www.youtube.com/live/wUR2etfqwK4?feature=share

 

Учени от БАН, Медицински университет – София и лабораторията на световноизвестния археогенетик Дейвид Райх обединяват усилия в една обща цел – комплексно геномно изследване на българския народ. Въпросното изследване обхваща период от преди 50 000 години до наши дни и до момента само две страни (Великобритания и Испания) са правили толкова пълномащабно проучване на популациите си. Ако проектът се осъществи ние ще сме третата страна в света, която е направила пълен времеви трансект на всички популации, живяли някога на нашата територия от появата на хората по тези земи до ден днешен.


Разбери повече за БГ Наука:

***

До момента са събрани близо 200 образци за изследване, но в сътрудничество с много от музеите в България се предвижда броят им да достигне до 500 образци от всички епохи. Очаква се резултатите от този проект да хвърлят светлина върху спорните моменти от историята на българските земи. Целият проект на Дейвид Райх всъщност е доста по-амбициозен и отива далеч отвъд българите, изследвайки всички древни популации в целия регион. Първите резултати от него ще бъдат готови към 2024 г.

Развитието на археогенетиката в последните години се сравнява с научна революция от изключително значение в археологията и историята, каквито са били преди време откриването на радиовъглеродното датиране и използването на стронциеви изотопи. Тази своеобразна генетична революция, която върви в момента, ще прецизира картината ни за миналото и ще я направи по-ярка и детайлна. Тази картина разбира се е условна и подлежи на корекции, но с помощта на всички модерни методи като радиокарбонното датиране, стронциевите изотопи и археогенетиката, предстои значително да се проясни.
Детайлите, които могат да бъдат изяснени са например къде точно се е намирала прародината на прабългарите, прародината на славяните, каква точно е била ролята на траките във формирането на българския етнос и други подобни въпроси, които вълнуват историците от векове, а и голяма част от съвременното българско общество.

 

 

Първите резултати от проучването вече бяха публикувани през август миналата година, но те бяха на базата на съвсем малко анализирани проби от прабългарски погребения. Антропологът Светослав Стамов споделя, че въпреки проучванията, след тези първи резултати генетичната картина на прабългарите продължава да бъде мистерия. Понеже секвенирането и извличането на ДНК от древни останки съвсем не е лесна работа, а много от тях са замърсени с ДНК от съвременни хора, от първоначално събраните 150 проби само от десетина е бил извлечен достатъчно ясен и чист материал за анализ. Това е твърде малко за да се правят генерални заключения, така че работата по секвенирането продължава, като се събира още материал за целта.

Но все пак резултатите от образец от предполагаемо прабългарско погребение от Самоводене са изключително близки до резултатите от комерсиалните генетични тестове, които повечето българи са си правили досега. При тях масово се открива сходство с този единичен прабългарски образец. Докато в същото време има вече успешно извлечени около 100 проби от тракийски погребения, които не показват абсолютно никакъв афинитет към съвременните българи, показват такъв към Пелопонес, към испанците, дори към исландците и други далечни народи, но не и към българите.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 163 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.