Каква е истинската причина за появата на акне върху лицето

Изследване разкрива, че пъпките се появяват, когато микробиомът по кожата – сборът от микроорганизмите, които живеят върху нея – е в дисбаланс.

Credit: Caitlin Regan
Credit: Caitlin Regan

Акнето е изключително неприятно болестно състояние на кожата, което винаги се появява в най-неподходящия момент, а след като премине остава физически и психически белези. Между 80 и 85% от хората в някакъв момент от живота си са го преживявали. Съществува цяла индустрия, която предлага най-различни продукти за лечение или превенция, често насочени към “вредните бактерии, които причиняват появата на пъпки”. Обаче, по-голямата част от тези продукти изобщо не са ефикасни и не успяват да предотвратят неприятното чувство от това акнето завинаги да остане запечатано в албума със снимки на класа.

Екип от учени се заемат със задачата да открият каква е истинската причина за появата на това състояние и установяват, че проблемът не е в наличието или липсата на някаква конкретна бактерия. Вероятно акнето възниква тогава, когато балансът на кожния ни микробиом (общият брой бактерии, живеещи върху кожата) бъде нарушен.

Дълго време появата на болестта се свързва с бактерията Propionibacterium acnes. По време на Годишната конференция на Микробиологичното общество, състояла се в Единбург на 5 април 2017 г., учените представят едно изненадващо откритие. Въпросната бактерия е всъщност преобладаващ и изобилен бактериален вид в космените фоликули на лицата на хора с чиста и здрава кожа. Всъщност, Propionibacterium acnes може дори да “играе роля в защитата срещу патогените”, казва пред Seeker съавторът на изследването Хайинг Ли (Huiying Li), доцент по молекулярна и медицинска фармакология от Медицинското училище “Дейвид Гефен” към Калифорнийския университет, Лос Анджелис. Това означава, че голяма част от съвременните терапевтични продукти всъщност убиват полезните микроорганизми.

Четете повече тук!


Европейска нощ на учените 2022 г.:


РЕКЛАМА:

***