Как се виждам в света на науката и технологиите? Михаела, 12 г.

Автор: Михаела Славчева Ячева,  12 години,  град Раковски

 

Аз в света на науката!?  Толкова ми се иска да знам дали наистина мечтите ми ще се сбъднат! Та те са толкова много!

Представите ми за моето бъдеще са свързани с любимите ми предмети в училище – искам това,  което уча по математика,  природни науки и история,  да приложа в живота си.

Най-много искам да стана лекар, но такъв лекар, който да създава лекарства за всички неизлечими болести. Начина съм  го измислила – ще създавам лековете от цветята, билките и водите. Знаем колко различни са те по вид, състав, цвят и съм сигурна, че всяко цвете лекува определена  болест. Като начало ще сравнявам формата на листчетата или формата на плодчето с даден орган в нашето тяло. Само са ни нужни асоциации и проучвания, които много се надявам да са достъпни.


РЕКЛАМА:

***

По медиите често виждам репортажи за български учени – те откриват велики неща, а в същото време изглеждат скромни, тихи, почти незабележими. Защо? Наистина да си скромен е добро качество, но нали светът трябва да знае за постиженията на учените от малка България, за да бъдат подкрепени. Откритията ни са в космическите станции, в храните, дрехите, бита, а почти никой не знае за ползата и създаденото от тези хора.

Надявам се докато порасна това отношение да се промени, за да мога като млад лекар да споделям опитите и възможностите си. Искам да помогна най-вече на моя тате, да може да ходи така, както го правеше преди 7 години. Той беше величествен, трудолюбив и любвеобилен. Но болестта на Бехтерев, за която никога не бях чувала, обездвижва гръбначния му стълб. Благодарение на бележит български лекар – доктор Калнев, моят  тате е жив и усмихнат, но се придвижва трудно – с проходилка. Ще имам много знания за цветята и билките от прекрасната ни природа и знам, че ще намеря подходящото лекарство за него. Обичам го и искам , мечтая си той да е отново здрав.

Четете повече тук!


Европейска нощ на учените 2022 г.: