Как да спрем да предписваме толкова много антибиотици

Антибиотиците са незаменимо оръжие в арсенала на всеки лекар, но когато са предписани без нужда за небактериални инфекции, като обикновената настинка, както твърде често се случва, те не принасят никаква полза, а създават проблеми. Убиват полезните бактерии и може да причинят странични ефекти, като гъбични инфекции и алергични реакции. Още по-лошото е, че допринасят за възникването на резистентни към антибиотично лечение бактерии.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията изчисляват, че около половината предписани антибиотици в САЩ не са били необходими. Също така, всяка година 2 милиона американци страдат от инфекции, причинени от резистентни бактерии, а 23 000 от тях умират в резултат от тях.

Очевидно трябва да накараме лекарите да предписват антибиотиците по-селективно. Но как може да бъде постигнато това?

През последните години са изпробвани няколко стратегии, без особен успех. Обучаването на лекарите и пациентите относно правилната употреба на антибиотиците дава скромни резултати, защото повечето лекари вече знаят кога са необходими антибиотиците. Предупрежденията, които се изпращат на лекарите през електронните здравни досиета, за да им напомнят да не предписват излишни антибиотици, често остават незабелязани, защото лекарите са претрупани с подобни съобщения. А предложенията за финансово поощрение, дават смесени резултати, от части защото сумите са скромни, в сравнение със заплатите им (в западните страни и САЩ – бел. прев.).


РЕКЛАМА:

***

Всички тези стратегии се основават на схващането, че лекарите са рационални агенти, които ще вземат правилното решение, ако им е осигурена необходимата информация или поощрение. Ами, ако те са малко ирационални, както всички нас? Те може да предписват антибиотик от нереалистичен страх, че състоянието на пациента може да се влоши или защото е по-лесно, отколкото да спорят с пациент, който настоява да му бъдат изписани. (Лекарите изглежда тръгват по пътя на по-малкото съпротивление, когато са по-изморени. В проучване, публикувано в JAMA Internal Medicine, се посочва, че предписването на антибиотици се е повишавало в хода на четири-часови работни смени, независимо дали наистина са били необходими или не.)

Прочетете целия материал в първия брой на новото списание “Българска наука и медицина”: тук.


Европейска нощ на учените 2022 г.: