Търсене
Close this search box.

Историческите корени на икономическото развитие

Историческите корени на икономическото развитие

Историческите корени на икономическото развитие

Историческите корени на икономическото развитие


Направи дарение на училище!***

Nathan Nunn, Harvard University and Canadian Institute for Advanced Research (CIFAR), Изображение: YouTube

Методологическите иновации позволяват на учените да проучат как събитията от далечното минало са повлияли за оформянето на съвременния живот. В книгата си “Историческите корени на икономическото развитие”, Натън Нан прави преглед на последните изследвания каква е пресечната точка на историята, развитието и културата, които имат за цел да проучат културната еволюция на икономическото развитие. Упоритостта на глобалното неравенство се използва като казус за демонстриране на взаимодействието на тази динамика. Обсъждат се бъдещите области на изследване и последиците оказващи влияние върху политиката.

Традиционно изследванията на съвременното икономическо развитие напоследък имат предимно неисторически подход. Обикновено изследването на миналото се пренася в отделното поле на икономическата история и рядко се правят връзки между исторически фактори и съвременни икономически резултати. През последните десетилетия обаче се наблюдават бързо нарастващи тенденции към изследване на икономиката в историческа перспектива, при разглеждане на съвременните проблеми, свързани с глобалната бедност и сравнителното развитие.

Цялата статия можете да прочетете в новия брой 132 на списанието. Изтеглете броя от тук.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***


Разбери повече за БГ Наука:

***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.