Исторически сведения за хигиената на устната кухина

Автори: д-р Михаела Варнева1, Радина Варнева2

1 Доцент, Катедра „Клинични медицински науки”, Факултет „Дентална медицина”,

Медицински университет „Проф. д-р П. Стоянов” – Варна

2 Студент I курс, Мениджмънт на водния транспорт, Факултет „Навигационен”,

Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”


РЕКЛАМА:

***

Резюме: Археологически разкопки доказват, че почистването на зъбите е познато отпреди 6000 години. Открити са приспособления за почистване на зъби като клонки, пера, кости. Има намерени инструменти за миене на зъби от 3500 г. пр. Хр. във Вавилонската и Египетската цивилизация. Първите реални четки за зъби са от Китай, 619 година, а в Европа идват едва през XVІІ век. Преди това европейците са си търкали зъбите с малко парцалче със сода за хляб или сол, ако изобщо обръщат внимание на това. Първият, който е измислил модерната четка за зъби е англичанинът Уилям Адис. На 24 февруари 1938 г. в магазините се появява първата найлонова четка – „Чудодейната зъбна четка на д-р Уест”, която е произведена в САЩ. За „паста за зъби” се споменава още в творбите на Иберик от 1550 г. пр. Хр., като са описани най-различни комбинации от смола, мед и различни растения. Китайците използват соли и мускус. Известни с култа си към красотата, гърците използват най-различни пасти от раковина, корали, талк, пемза, животински нокти. Хората през Средновековието не придават такова значение на зъбната хигиена.

Днес четките и пастите за зъби имат уникално разнообразие, но трябва да отбележим, че хората са се безпокоили за красивата усмивка още в дълбока древност. Това е свидетелство за човешкия гений в тази област, който се развива през вековете. Рекламите не спират да ни показват нововъведенията в сферата на зъбната хигиена, които са дело на учени и новатори, чиято цел е подобряване здравето и самочувствието на хората, чрез поддържане на добра устна хигиена и красива усмивка.

Ключови думи: четка за зъби, паста за зъби, орална хигиена, исторически сведения

 

Днес четките и пастите за зъби имат уникално разнообразие, но трябва да знаем, че още в дълбока древност хората са искали да имат красива усмивка и са се грижели за нея [1].

Археологически разкопки доказват, че почистването на зъби е познато отпреди 6000 години. Открити са приспособления за почистване на зъби като клонки, пера, кости. В действителност има намерени инструменти за миене на зъби от 3500 г. пр. Хр. във Вавилонската и Египетската цивилизация, където са използвани краища на клонки за почистване на храната и налепите по зъбите [4].

В ранната история 3500 г. пр. Хр. не е имало четки за зъби [2]. III век пр. н. е. Аристотел съветвал Александър Велики да търка зъбите си всяка сутрин с “тънка ленена кърпа, която е малко груба”. От преди 1000 години датира най-древната четка за зъби. Тя била наричана “клечка за дъвкане”. Чрез дъвкане или мачкане се разнищвал краят на малки клончета или корени от дърво и така се е образувало нещо като груба четка [3]. Има сведения, че вавилонците дъвчат клечки, за да почистват зъбите си. Древните гърци и римляни, използвали примитивни варианти на клечките за зъби. С времето тези клечки стигат големината на молив, чийто край е развлакнен като груба четка за рисуване. Днес някои местни жители на Австралия и Африка все още използват тези клечки за дъвчене. Литературни китайски източници показват използването на подобна клечка в Китай около 1600 г. пр. Хр. [1].

Цялата статия е публикувана в брой 108 на сп. Българска наука: тук!

Абонирайте се за списанието тук!


Европейска нощ на учените 2022 г.: