Търсене
Close this search box.

Интервю с Жасмин Първанов, председател на „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“

Интервю с Жасмин Първанов, председател на „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“

Интервю с Жасмин Първанов, председател на „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“

Интервю с Жасмин Първанов, председател на „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“


Направи дарение на училище!***

 

Бихте ли се представили на нашите читатели?

Казвам се Жасмин Първанов и съм председател на „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ от гр. Варна. По професия съм адвокат.

 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Коя организация представлявате и с какво се занимава тя?

Представлявам СНЦ в обществена полза „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ от гр. Варна, което се занимава с популяризиране на българската история, чрез организиране на исторически фестивали, събори, семинари, изложби и открити уроци пред ученици. Сдружението е създадено през 2012 година в град Варна и събира хора с различна професия, които реконструират българската история през периода на ранното средновековие VII – XI век, като се съсредоточава в изучаване и реконструкция на бит, култура и конни традиции на българите от този период.

 

Кое Ви запали да се занимавате с исторически възстановки и кога се случи това?

През 2012 година се запознах с хора, които отглеждат коне и имат интереси във възстановяване на българската история от ранното средновековие, заедно планирахме и проведохме първите си фестивали в Плиска, като от тогава до сега постоянно изучаваме и надграждаме реконструкцията на облекла, въоръжение, снаряжение и конска амуниция от периода на ранното средновековие.

 

Имате ли план за следващи участия в исторически възстановки?

Нашето сдружение е създало и осъществява ежегодни фестивали и събития в различни градове в България, които към настоящия момент наброяват повече от 50. Ежегодни са фестивалите в Плиска десет поредни години, във Велики Преслав, в Мадара, в Мездра, в Пловдив и др. Провеждаме събития на крепост Маркели в Карнобат, в гр. Ахелой, в гр. Тервел, в гр. Разград, в гр. Варна в кв. Аспарухово – „Българската армия – от Аспарух до наши дни“ през 2013, 2014 и 2016 г. и др. Организираме турнири по стрелба с исторически лък в Плиска – пет поредни години. Семинари по стрелба с лък и др. Участваме и в събития провеждани от други организатори в страната, като в Сливен на крепост Туида, в Шуменска крепост, в село Оходен, Врачанско, в Севлиево на крепостта Хоталич, във Велико Търново на крепостта Царевец и др.
Плановете ни са да продължим ежегодните фестивали и да участваме във всички събития на историческа тематика, включващи историческия период, който представяме.
Предстои ни участие във Фестивала за древни култури „Слънцето на Тодорка“ в с. Оходен, обл. Враца в началото на месец септември и организиране на Средновековен фестивал в крепостта Калето в гр. Мездра в средата на месец септември.

 

Коя беше последната възстановка, в която сте участвали?

През 2022 година сдружението организира 5 исторически фестивала и участва в още два такива. Организирахме и проведохме „Преславни дни“ във Велики Преслав в средата на месец май, „Пловдив – древен и вечен“ в гр. Пловдив в края на месец май, „Дни на предците“ в НИАР Плиска в началото на месец юни, „Марцианопол – животът в древния град“ в гр. Девня в средата на месец юни. Участвахме в „Помни славата“ в крепост Туида в гр. Сливен в средата на месец май, в „Ново начало“ в Исторически парк в с. Неофит Рилски, обл. Варна в средата на месец юни.

 

Имат ли бъдеще историческите възстановки в България и как го виждате Вие?

Историческите възстановки в България се провеждат от 90 години на 20 век, но своя подем и развитие получиха след 2010 година, като възникват все повече групи, които се занимават с историческа реконструкция на различни исторически периоди, от ранната и късната античност, през ранното средновековие до късното средновековие, възраждане и войните за национално обединение. Историческите възстановки са елемент от изграждането на културните ценности на подрастващото поколение и са необходими, поради което ще съществуват и за в бъдеще. За провеждането и за в бъдеще на исторически възстановки е изключително необходимо да се прецизира автентичността и достоверността на представения период и да се съблюдава участващите групи да са максимално подготвени и да се доближават до предполагаемия автентичен изглед на облекла, въоръжение и снаряжение, които представят. В момента има доста популистично виждане относно провеждането на историческа възстановка и се търси евтин и атрактивен начин, за да се привлече публика и да се ангажира общественото внимание, като грешки се допускат и от организатори, които представляват културни институции и музеи.

 

Как оценявате работата на екипа си?

„Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ работи екипно в много направления – изучаване на извори и сведения за живота на хората от ранното средновековие, създаване на реконструкции на облекла, на въоръжение – саби, мечове, брони, шлемове, щитове, използване на въоръжението, стрелба с исторически лък, конна езда и работа с оръжия от кон за възстановяване на бойните практики на предците ни, пресъздаване на исторически събития и провеждане на фестивали, участие в други събития. Екипната работа изисква сложна организация, с която всички от сдружението се справят чудесно.

 

Има ли млади хора, които искат да се включат в Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции “Авитохол“?

В резултат на провежданите събития и фестивал все повече млади хора проявяват интерес към историческите възстановки и желаят да участват и да бъдат реконструктори на този исторически период, да стрелят с лък и да участват в турнири и битки.

 

Какво бихте казали на хората, които все още се колебаят дали да се участват или наблюдават исторически възстановки в България?

Всеки, който прочете тези редове е добре дошъл в редиците на „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“, както и на събитията организирани от нас, има какво да научи и да си създаде представа за нашите предци, като по този начин ще придобие самоуважение и респект.

 

Какво, според Вас, трябва коренно да се промени в България по отношение на опазването на традициите?

По отношение на опазване на традициите е необходимо историческите възстановки, провеждани от хора със солидни знания по историческите извори, даващи ни представа за древните наши предци, подпомагани от историци, археолози и занаятчии, възстановяващи древни занаяти, да бъдат подпомагани по активно от обществени организации, общински администрации, както и да бъдат подпомагани на високо ниво от държавните институции в лицето на Министерството на културата. Необходимо е да се създаде и организация, която да обединява групи за историческа реконструкция и свободни реконструктори, които максимално автентично представят пресъздавания от тях исторически период, като подпомага нововъзникващи и нуждаещи се от правилна ориентация групи за историческа възстановка.

 

Какви други интереси имате и как обичате да прекарвате свободното си време?

Историческата реконструкция и провеждането на фестивали и събори обсебва цялото ми свободно време и се радвам да се занимавам с това начинание по-дълго време.

 

Автор на интервюто: Иван Попов


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.