Търсене
Close this search box.

Интервю с гл. ас. д-р Мария Момчилова

Интервю с гл. ас. д-р Мария Момчилова

Интервю с гл. ас. д-р Мария Момчилова

Интервю с гл. ас. д-р Мария Момчилова


Направи дарение на училище!



***

Гл. ас. д-р Мария Момчилова, отдел Хранителни технологии, Институт по консервиране и качество на храните, Пловдив, Селскостопанска Академия.

 

Бихте ли се представили на нашите читатели?

Името ми е Мария Момчилова, завършила съм висшето си образование през 2013 г. в Университет по хранителни технологии, гр. Пловдив. Работя в Институт по консервиране и качество на храните от 2014 г, като през 2019 г., защитих докторска степен в института. В момента съм главен асистент, към отдел хранителни технологии в ИККХ- Пловдив.  

 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Коя научна институция представлявате и с какво се занимава тя?

Работя в Институт по консервиране и качество на храните, гр. Пловдив, Селскостопанска академия. Института се занимава със:

– Разработване на здравословни хранителни продукти – функционални, традиционни, диетични храни за различни потребителски групи; 

– Разработване на технологии за преработка на продукти от растителен и животински произход; 

– Анализи за безопасност и качество на храните (хранителна химия, микробиология на храните, сензорни и текстурни парамети).

 

Кое Ви запали да се занимавате с науката и кога се случи това?

Не мога да кажа, кога се е случило или да посоча точно определен момент. От малка обичах да чета книги, бях любознателна. Освен това имах щастието да имам хора около себе си, които също се занимаваха в сферата на науката и образованието. 

 

Може ли да разкажете повече за своя проект към ФНИ?

Миналата година спечелих проект към ФНИ за млади учени и постдокторанти на тема  „Растителни масла и/или брашна, като нови заместители на животински мазнини, здравословни биоактивни източници за преформулиране на месни емулгирани колбаси. Ефекти върху липидния профил, качествените характеристики и технологичните свойства“. 

Колектива ми към проекта включва  двама учени от ИККХ- Пловдив и един от УХТ. Трима души от колектива са главни асистенти в това число и аз и един асистент. Проектът е актуален, защото засяга значим проблем- здравословното хранене на населението и осигуряване на здравословен начин на живот. Социални заболявания, като затлъстяване, диабет, сърдечно съдови онкологични, целиакия и др. заболявания придобиха специални заплахи за населението. Доказано е, че много от тях са свързани с „неправилно“ хранене и недостиг на важни хранителни вещества. В контекста на напрегнатата обстановка в околната среда и недостига на най-важните хранителни вещества, особено биологично активни вещества, проблемът с икономичното и целенасочено използване на растителни компоненти за производството на функционални хранителни продукти придобива глобално значение. Разработването на здравословни храни с балансиран мастнокиселинен състав, обогатени с биологично активни вещества е актуално обществено предизвикателство определено в Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Република България 2017-2030 г. Проектът отговаря на определените в Националната стратегия актуални обществени предизвикателства, свързани с подобряване на качеството на живот и по-точно в сектора храна и здраве. Изследванията, които се извършват в проекта спадат към фундаменталните с изразен приложен характер. 

 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 155 на списанието.

Подаряваме ти първите 40 страници от брой 155 тук>>

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.