Хората са започнали да се вълнуват повече за съдбата на насекомите

„Хората се притесняват за насекомите и ги харесват, но въпреки това превръщат градините си в каменни пустини и не виждат връзката“, казва проф. Клейн, който ръководи проекта SHOWCASE.

“Ако ми бяхте задали този въпрос преди четири години, щях да ви дам съвсем различен отговор.” – казва професор Дейвид Клейн, еколог от университета Вагенинген в Холандия, коментирайки промяната в чувствата на хората към насекомите.
Традиционно отношенията им са далеч от комфортни, но проф. Клейн отбелязва признаци, че сега нещата се подобряват.

„Когато говоря за насекоми с хора от широката общественост, те обикновено са позитивни и смятат, че насекомите са важни“, казва той.

Катализаторът, който той определя, е нарастването на съобщенията за катастрофални спадове в популациите от насекоми, провокирали повратната точка на знаковото проучване през 2017 г., ръководено от д-р Каспар Халман, еколог от университета Радбуд в Ниймеген (Холандия).

Оценявайки шокиращия спад на над три четвърти от летящите насекоми в германските природни резервати през последните три десетилетия, той попадна в заглавията и сякаш завладя общественото въображение, алармирайки чрез медийните си доклади за явления като „феномена на предното стъкло“. Наблюдение, което хората масово споделят, че много повече насекоми са се удряли в предните стъкла на автомобилите им през изминалите десетилетия, отколкото сега.
Следват множество други проучвания, които засилват доказателствата, включително изследвания за намаляването на насекомите, убити на предното стъкло.


РЕКЛАМА:

***

Но дори преди това общественото възприятие се променяше чрез все по-голямо признаване на основните функции на насекомите, от опрашването на растенията до разграждането на отпадъците.
Проф. Клейн отбелязва промяната от началото на изследванията на опрашители преди две десетилетия: „Тогава никой не се интересуваше от тези пчели, а всички се интересуваха от птиците и растенията; сега е обратното.“

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия брой 142 на списанието>>

Подаряваме ви първите 37 стр. от брой 142 тук>>

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: